Izraeli színházi fesztivált szervez a Maladype Színház

Március 17. és 19. között az Eötvös10 Művelődési Házban lehet megtekinteni az előadásokat.

A fesztivál célja, hogy megismertesse a magyarországi közönséget és a szakma képviselőit a modern Izrael drámairodalmával és színházművészetével, valamint lehetőséget biztosítson számukra az alkotókkal való közvetlen találkozásra – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az Izraelben 2005-ben alapított és azóta évenként megvalósuló Isra-Drama színházi showcase-nek nemcsak Tel Aviv-Jaffa, az ország kulturális fővárosa ad otthont, hanem Haifa, Jeruzsálem, Beér-Seva is. A fesztiválprogram részeként az izraeli és a külföldi vendégek panelbeszélgetéseken és szakmai vitákon vehetnek részt.

A Maladype szervezésében Budapesten megvalósuló háromnapos színházi fesztivál március 17-i nyitó előadása a társulat új bemutatója: Roy Chen, izraeli drámaíró Valaki, mint én című alkotása lesz, Balázs Zoltán rendezésében. Roy Chen, a jaffai Gesher Színház állandó szerzőjének legújabb darabja a pszichiátriai zavarokat érintő, napjainkban is tabuként kezelt témákat őszinte vallomás formájában tolmácsolja, egyszerre teremtve szereplőinek nyers és humoros színpadi valóságot – áll a darab ismertetőjében. Az alkotás betekintést ad nemcsak a betegek és az orvosok, de a szülők lelkivilágába is.

Roy Chen

Március 18-án Maayan Kilchevsky izraeli színésznő személyes vallomásán alapuló Színpadon (nem) így sétálunk című monodrámáját tekintheti meg a közönség. Az előadás a fiatal művész saját testével, környezetével, szerelmeivel vívott küzdelmeiről szól veleszületett betegsége kapcsán.

Maayan Kilchevsky

Március 19-én a színésznőből lett neves drámaíró, Hadar Galron Fütty – Anyám Mengele titkárnője volt című egyszemélyes előadása lesz látható. A közleményben kiemelik, hogy az izraeli alkotó neve nem ismeretlen a magyar nézők előtt, hiszen első színpadi művét, a Mikvét (2004) Michal Docekal rendezésében 2010-ben nagy sikerrel mutatták be a Pesti Színházban, a darabot a világ számos pontján azóta is játsszák. A Fütty című alkotást Galron Jacob Buchan izraeli kortárs író elbeszélése alapján írta, akinek édesanyja négy évig Mengele személyi tolmácsa és titkárnője volt.

Hadar Galron

Az Izraeli Drámairodalom Hanoch Levin Intézete és a Maladype Színház közös programjának a fesztivál kiemelt partnere, az Eötvös10 Művelődési Ház ad otthont. A rendezvény fővédnöke Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam budapesti nagykövete és Soproni Tamás VI. kerületi polgármester.

A Maladype művészi törekvéseinek egyik fontos célja, hogy megismertesse közönségét a világszínház eseményeivel, bemutassa a feltörekvő színházi nemzedékeket és a kortárs drámairodalom kiemelkedő képviselőit.

Mint írják, a szakmai kísérőprogram az Izraeli Kulturális Intézettel együttműködve valósul meg, ahol a kerekasztal-beszélgetés során a magyar közönségnek lehetősége lesz személyesen is találkozni a fesztivál izraeli vendégeivel: Shimrit Ronnal, az Izraeli Drámairodalom Hanoch Levin Intézete igazgatójával, Sigal Cohennel, az Isra-Drama fesztivál producerével, Hana Vazana-Grunwald, Ealeal Semel, Itay Plaut rendezővel, valamint Hadar Galron, Maayan Kilchevsky és Roy Chen drámaíróval. A beszélgetést Nagy András drámaíró és egyetemi oktató vezeti. Az előadások magyar és angol nyelven hangzanak el, a szervezők a helyszínen szinkrontolmácsolást biztosítanak.

További információ a programokról a https://eotvos10.hu/esemenyek/isra-drama-budapest-2022-izraeli-szinhazi-fesztival/ linken érhető el.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp