Jad Vasem: Putyin bagatellizálja a holokausztot, amikor nácitlanításra hivatkozik Ukrajna megtámadása kapcsán

A Jad Vasem igazgatója határozottan elutasította azokat a kísérleteket is, amelyek az orosz elnököt Adolf Hitler náci vezetőhöz próbálják hasonlítani.

A Jad Vasem holokausztmúzeum szintén elítéli Oroszország támadását Ukrajna ellen, és Dani Dajan igazgató szerint Oroszország kisebbíteni akarja a holokauszt szörnyűségét a „nácitlanítás” szerinte hamis jelszavával. „A ‘nácitlanítás’ nem tényeken alapul, eltorzítja és bagatellizálja a holokausztot, és mi ezt helytelenítjük” – mondta jeruzsálemi irodájában Dajan a Times of Israelnek.

Vlagyimir Putyin (Fotó: Wikipedia)

A holokausztmúzeum négy nappal a háború megkezdődése után szólalt meg először, az utóbbi napokban azonban Dajan egyre hangosabban ítélte el a háborút. „Felháborítónak” és „megdöbbentőnek” nevezte, és teljes mértékben visszautasította Moszkva azon állítását, miszerint az ország „nácitlanítására” indította volna az offenzívát.

Moszkva egyébként nem csak Ukrajna „nácitlanítását” említette, hanem azt is, hogy szükségesnek tartja az ország demilitarizálását. „Olyan korba tértünk vissza, amikor Európában diplomáciai tárgyalások helyett invázióval próbálják megoldani a konfliktusokat. Reméltük, hogy Európa levonta már a tanulságot a második világháborúból. És sajnos azt látjuk, hogy egyes országok nem” – fejtegette Dajan.

Dajan határozottan elutasította azokat a kísérleteket is, amelyek az orosz elnököt Adolf Hitler náci vezetőhöz próbálják hasonlítani.

Putyin az új Hitler: Tüntetések Izraelben az ukrajnai orosz invázió ellen – Kibic Magazin

A tüntetők az orosz támadás elleni dühük mellett csalódottságuknak is hangot adtak Izrael óvatos reakciója miatt. Izraeliek százai gyűltek össze csütörtökön a szakadó esőben a tel-avivi orosz nagykövetség előtt, hogy tiltakozzanak az ukrajnai orosz invázió ellen, jelentette a Times of Israel.

A Jad Vasem elnöke Ukrajnáról szintén bíráló szavakat ejtett a holokauszt történelmi tényeit elferdítő említése miatt. Elítélte Jevgen Kornijcsuk izraeli ukrán nagykövet megjegyzését, aki azt állította, hogy Izraelnek többet kellene tennie az ukrán menekültek befogadása érdekében, tekintettel az ukránok által a holokauszt idején megmentett zsidókra.

A Jad Vasem szerint különösen sok ukrán működött együtt a nácikkal a zsidók gyilkolásában, sokkal többen, mint ahányan zsidókat próbáltak menteni. Utóbbiak közül sokan elnyerték a Világ Igaza kitüntetést a múzeumtól.

Dajan szerint Izraelnek szerepet kell vállalnia a háború előidézte humanitárius válság enyhítésében, és be kellene fogadnia Ukrajnából azokat és leszármazottaikat, akiket elismertek a Világ Igazának. Bejelentette, hogy emiatt már kapcsolatba lépett az illetékes izraeli miniszterekkel.

Izrael ellenséges arab országok polgárainak is segített kimenekülni Ukrajnából – Kibic Magazin

Izrael vele szemben ellenséges arab államok polgárait is segített kimenekíteni Ukrajnából, ahová 100 tonna orvosi segélyt küld. Izrael autóbuszt szervezett a kelet-ukrajnai Harkiv egyetemén tanuló mintegy száz, általában arab nemzetiségű izraeli állampolgár kimenekítésére, akik 24 órás út után vasárnap szerencsésen átjutottak Moldovába, ahol Joel Lion nagykövet már fogadta őket.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp