Hámántáskák az ukrajnai menekültek megsegítésére

Több mint 100 zsidó pékség hét országból kezdett el hámántáskákat árulni, hogy a bevételük egy részét az ukrajnai menekültek megsegítésére ajánlják fel.

Néhány héttel purim előtt Laurel Kratochvila, egy berlini bagelező zsidó-amerikai tulajdonosa a konyhájában azért kezdett el hámántáskákat készíteni, hogy ezzel támogassa az orosz invázió elől menekülő ukránokat. A hagyományos purimi sütemény készítésének ötlete akkor jött, amikor koronavírus-fertőzés miatt otthon rekedt karanténban, és egész nap a híreket nézte a tévében.

Kratochvila férje Csehszlovákiában nőtt fel a ’68 utáni orosz megszállás idején, és mindkettőjüknek megszakadt a szíve a háborús hírek és a menekültáradatot láttán. Ez vezetett a kettejük közötti beszélgetéshez arról, hogyan tudnának hozzájárulni az ukrán menekültek ügyéhez.

Mivel közeledett a purim, amikor egyébként is mákos és csokoládés hámántáskákat szoktak készíteni, ezért úgy döntöttek, hogy elindítják a Hámántáska Ukrajnáért elnevezésű kezdeményezést, és a bevételt a Lengyel Humanitárius Fellépés nevű szervezetnek ajánlják fel. Ez a lengyel szervezet élelmiszert, forró italokat, pelenkákat, higiéniai termékeket és takarókat oszt, valamint tájékoztatást és szállítást biztosít az Ukrajnából érkezett menekültek számára.

A kezdeményezés lényege, hogy pékek és pékségek hámántáskákat sütnek, amelyek eladásából származó bevétel egy részét átutalják jótékony célra a Lengyel Humanitárius Fellépés nevű szervezetnek. Kratochvila és férje egy online platformot is létrehozott, ahol a programhoz csatlakozó pékek és pékségek elérhetősége megtalálható, így ha valaki hámántáska vásárlásával szeretné támogatni az ukrajnai menekülteket, az könnyen megtalálja a hozzá legközelebb lévő árusító helyeket.

Eddig több mint 100 pék és pékség jelentkezett a felhívásra világszerte. Hámántáskákat lehet kapni Németországban, Lengyelországban, Angliában, Hollandiában, Franciaországban, az Egyesült Államokban és Kanadában.

Purimi hámántáska – a titkos recept! – Kibic Magazin

Van egy sütemény, ami annak ellenére, hogy rettentő finom és esztétikus, mindig csak egy bizonyos, meghatározott időpontban készül az évben. Ez pedig nem más, mint a hámántáska, hámánfüle vagy jiddis nevén hámántáschen. Ezt is legalább olyan sokféleképpen lehet elkészíteni, mint a rugelachot vagy a flódnit, és persze minden gyakorló zsidó háziasszonynak megvan a maga titkos, évek alatt tökélyre fejlesztett receptje hozzá.

A kezdeményezéshez csatlakozó Tamar Fasja Unikel, a chicagói Masa Madre pékség társtulajdonosa szerint a pékek összefogása ideálisnak tűnik arra, hogy megmutassák, a világ figyel.

„A purim a túlélésről és a harcról szól, és remélem, hogy az emberek szerte a világon meg tudják tanulni az üzenetet”

– mondja. A Masa Madre hat hámántáskából álló csomagokat árul, amelyekben idén az általuk készített egyedi ízek szerepelnek, és a teljes nyereségük egyharmadát ajánlják fel az ukrajnai menekülteknek.

Megan Tucker, a Los Angeles-i Mort & Betty’s vegán zsidó csemegebolt tulajdonosa is kötelességének érezte, hogy részt vegyen a programban. „Mindkét nagyszülőm elmenekült a szovjet pogromok elől Litvániában. Családtörténetemnek ez a része arra késztet, hogy az ukrán menekültek támogatására tegyem meg a tőlem telhetőt.” Ez azt jelenti, hogy édes és sós hámántáskákat készít, amihez a Tucker szerint az ukrán konyhában hagyományosnak számító meggyet és rozsot használnak.

A massachusettsi Cambridge-ben található Mamaleh’s Delicatessenben Rachel Sundet az összes eladott hámántáska 10 százalékát az adománygyűjtésre ajánlja fel. „Részt vettünk már hasonló típusú adománygyűjtéseken, és mindig jobb érzés, ha van mit tenni azokban az időkben, amikor tehetetlennek érezzük magunkat a világban zajló eseményekkel szemben” – magyarázza, hogy miért csatlakozott a kezdeményezéshez.

Amint híre ment az adománygyűjtésnek, Jeremy Umansky séf is csatlakozott, és megígérte, hogy jövő héten a clevelandi Larder Pékségében szilvás és barackos hámántáskákat fog készíteni az ügy érdekében.

„A családom több generációval ezelőtt menekült el Ukrajnából az orosz üldöztetés és a halál elől” – mondja Umansky. „Az én életemben újra látni, hogy ugyanez megismétlődik, lesújtó. Az, hogy összefogok ukrán testvéreimmel és nővéreimmel, és támogatom őket a mostani atrocitások ellen, a legkevesebb, amit tehetek. Az ukrán nép erősebben fog kikerülni ebből, mint valaha!” – teszi hozzá a séf.

Kratochvila elmondta, hogy le van nyűgözve attól a lelkesedéstől, amelyet az európai és amerikai pékektől kapnak, akik idejüket és energiájukat adományozzák erre az adománygyűjtésre.

„Tudom, hogy Putyin nem fog leállni ettől” – mondja.

„De remélhetőleg segítünk néhány emberen, akik most nagyon nehéz helyzetben vannak.”

(The Nosher)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp