Bármi is történik Ukrajnában, Kína lesz a győztes

A válság felgyorsította a hatalom áthelyezését Washingtonból Pekingbe.

Lassan, de biztosan Kína központi szerepet játszik az ukrán válságban. Miután kezdetben támogatta Putyin ukrajnai invázióját, Kína azóta egyértelművé tette, hogy diplomáciai megoldást akar. Attól tartva, hogy Oroszország nyílt támogatása másodlagos szankciókat vonhat maga után a kínai intézményekkel szemben, Peking jelezte, hogy kész szerepet vállalni a tűzszünet biztosításában, és „sajnálja” a folyamatban lévő háborút.

De még az Ukrajnával való közelmúltbeli konfliktus előtt Oroszország és Kína egy sokkal szélesebb körű szövetséget kezdett kidolgozni a kereskedelem, a kölcsönös fejlesztési segítségnyújtás, az állóeszköz-befektetések, a technológiai együttműködés és hasonlók terén. A kínai jüanban és rubelben denominált tranzakciók évről évre jelentősen nőttek, ami tovább fog növekedni most, hogy Oroszországot letiltották az Egyesült Államok által ellenőrzött SWIFT pénzügyi elszámolási rendszer használatától, írja az unherd.com.

Ahogy az euró, a dél-koreai won és a többi fő valuta értékelődött le az erősödő ukrajnai konfliktus során, a jüan egyre inkább „biztonságos” fizetőeszközzé válik – ezt a szerepet eddig a dollár uralta. Eközben a kínai határokon átnyúló nemzetközi fizetési rendszer (CIPS) a SWIFT helyére lép az orosz kereskedelem finanszírozására. Ahogy David Goldman közgazdász nemrégiben megjegyezte az Asia Times-ban:

„A múltban, például az Irán elleni amerikai szankciók esetében, a SWIFT-ből való kizárás a globális piacoktól és a normális kereskedelmi finanszírozástól való teljes elszigetelődést jelentette. A CIPS-rendszer azonban, amelyet Kína 2015-ben kezdett fejleszteni, mára teljesen működőképes.”

Ez jár némi rövid távú költséggel Pekingnek, ha az Egyesült Államok úgy dönt, hogy szankciókat vet ki a kínai bankokkal szemben, de hosszú távon a végéhez közeledik a SWIFT monopóliuma. Annak ellenére, hogy a SWIFT napi 400 milliárd dolláros tranzakciót kezel a CIPS 50 milliárd dollárjával szemben, a CIPS forgalma gyorsan nő. Az ukrajnai konfliktus és az Oroszországgal folytatott kereskedelem gyorsuló bővülése tovább fogja növelni a CIPS méretét, és ezt ki fogják használni azok az államok, akik nem akarnak behódolni Washingtonnak.

Az biztos, hogy a globális polarizáció növekedésével Kína kevésbé fogja automatikusan alávetni magát a jelenlegi dollárközpontú monetáris rendszernek. Ha valami, akkor az Oroszországból származó hatalmas új olaj-, gáz- és egyéb stratégiai nyersanyagforrás garantálása segít majd Kína régóta fennálló komparatív hátrányának felszámolásában ezeken a területeken az USA-val szemben, aki alapvetően
elpazarolta a hidegháborút közvetlenül követő egyedülálló dominanciájának az időszakát.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp