Vári György: a közösség bizalma a legfontosabb

Hamarosan diplomát kap az OR-ZSÉn, de nem vesz részt rabbiavatáson Vári György, a Bét Orim vallási vezetője.

„Közösségi tekintetben az végezheti el a rabbi feladatait, akit elfogad a közössége, tanítani, együtt örülni és sírni a közösség tagjaival, figyelni rájuk egyenrangú partnerként, vigasztalni őket az tudja, akitől ők igénylik. Az avatás elismerés, és erre egyelőre biztosan nem érzem magam méltónak, fontosnak azt tartom, hogy kellő alázattal tudjak dolgozni”, nyilatkozta Vári György a Szombatnak adott interjúban, hozzátéve, hogy a diplomáját átveszi az OR-ZSÉn.

Elmondta, hogy avatás nélkül nem lehet vallási ügyekben eljáró bíró az ember, vallási bíróság, Bét Din tagja, de ezt ő nem is ambicionálja, és a reform mozgalom már működtet Közép-Európában Bét Dint, amely elvégzi ezt a feladatot.


 Bét Orim vallási vezetője, Vári György jelenleg a Zsidó Múzeum munkatársa is, és nem tervezi, hogy otthagyja az állását, nem szeretne abból élni, hogy fizetést kap rabbiként.

„Úgy gondolok erre, mint valamiféle segítő foglalkozásra, amihez elsősorban az kell, hogy az ember megnyerje mások bizalmát és utána a legcsekélyebb mértékben se éljen vele vissza. Azon fogok dolgozni, hogy ezt a bizalmat elnyerjem, és soha ne bizonyuljak már rá méltatlannak. Hogy mi a rabbiság általában, azt nem merném megmondani, rengeteg lehetséges szerepértelmezés van forgalomban, számomra mindenesetre ez. Hogy figyeljenek az emberek, kapcsolódhassanak egymáshoz és jól érezzék magukat egymás társaságában, legyen öröm és vigasz forrása a közösség a tagjai számára”, nyilatkozta Vári György.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp