Ellopták az Anne Frank-emlékművet Buenos Airesben

A helyi zsidó vezetők szerint a bűncselekményt nem antiszemitizmus, hanem a fémből készült szobor értéke motiválhatta.

Hollandia Buenos Aires-i nagykövetsége pénteken egy képet osztott meg a közösségi médiában az Anne Frank-szobor helyéről a rablást elítélő üzenet mellett. A rendőrség egyelőre nem közölt részleteket az üggyel kapcsolatban.

Az elmúlt években több bronz- és más fémszobrot is elloptak városszerte, amit egyesek „bronzmaffiának” neveznek. A tágabb Buenos Aires tartomány legnagyobb zsidó temetőjét tavaly óta többször is kifosztották.

„Ha ez antiszemitizmus lenne, akkor a rongálás jeleinek kellene látszódniuk a szobron, esetleg meg kellett volna semmisíteniük a szobrot. De nem ez a helyzet. Ez a fém miatt történt” – mondta Ariel Gelblung, a Simon Wiesenthal Központ Latin-Amerikáért felelős igazgatója a JTA-nek. A Wiesenthal Központ latin-amerikai részlege gyors választ kért a hatóságoktól az ügyben.

A most ellopott szobor annak az alkotásnak a másolata, amely Amszterdamban található, abban a városban, ahol Anne-t és családját a második világháború idején elrejtették. Az argentin változatot 2014-ben avatták fel a Holland Királyság téren Buenos Aires, a turisták által kedvelt Puerto Madero negyedében.

Az avatóünnepség főszónoka Awraham Soetendorp rabbi, egy holland holokauszt-túlélő volt. Elmondta, hogy hét évtizeddel korábban egy holland háziasszony vette magához három hónapos gyermekként egy bőröndbe rejtve a megszállt Hollandiában. „Az emberi együttérzés miatt vagyok itt” – mondta akkor a rabbi.

Buenos Airesben egy Anne Frank-ház és múzeum is működik, amelyet 2009-ben avattak fel.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp