A Katona József Színház színdarabot készített Kácsor Zsolt regényéből

A Cigány Mózes című darab főhőse egy drogfüggő cigány bűnöző, aki kábítószeres hallucinációi és vallási olvasmányai hatására új Mózesnek képzeli magát.

Műsorára tűzte a Katona József Színház Kácsor Zsolt, a Mazsihisz munkatársának, elismert tárcaírónak és a Népszabadság egykori újságírójának regényéből készült adaptációt. A Cigány Mózes dramatizált változatát Bezerédi Zoltán készítette, és ő is viszi színre a Sufniban.

Kácsor Zsolt új regénye előzmény nélküli vállalkozás a kortárs magyar irodalomban. Főhőse egy drogfüggő cigány bűnöző, aki kábítószeres hallucinációi és vallási olvasmányai hatására új Mózesnek képzeli magát, s börtönlázadást robbant ki annak érdekében, hogy a magyar cigányságot visszavezesse az indiai őshazába, olvasható a könyv ajánlójában.

Mint írják a regény a magukat komolyan vevő megmondóemberek, kocsmai bölcselkedők, beteges vallásalapítók világmagyarázatainak kápráztató paródiája – egyszersmind kifordított hősi eposz, szívszorító jajkiáltás a mindenkori kisebbségekért és menekültekért.

Cigány Mózes (Kácsor Zsolt)

Kácsor Zsolt új regénye előzmény nélküli vállalkozás a kortárs magyar irodalomban. Főhőse egy drogfüggő cigány bűnöző, aki kábítószeres hallucinációi és vallási olvasmányai hatására új Mózesnek képzeli magát, s börtönlázadást robbant ki annak érdekében, hogy a magyar cigányságot visszavezesse az indiai őshazába.

Kácsor Zsolt, aki egy ideje felvette az Israel Jona Ben Avraham nevet, a következőket írta a bemutató kapcsán a Facebook oldalán:

„Különleges élmény volt, Bezerédi szájából úgy szólt a szöveg, mintha egyenesen neki írtam volna. Köszönet a színház minden egyes dolgozójának, aki dolgozott vele és benne.”

A színház oldalán a következő olvasható az előadásról:

„Először szétterjedt és pörögni kezdett saját maga körül a nulla, a saját perdületű semmitörmelékből így alakult ki az anyag, pörgésének sebességéből az idő, majd a világporforgatag belső súrlódása kitermelte a hőt, a hő hatására pedig létrejött a szerves élet, amely megszülte a multiverzum legnagyobb kreténjét, az embert.”

Így kezdődik Kácsor Zsolt Cigány Mózes című regénye, amelynek első fejezete, a Genezis, a bibliai teremtéstörténet különös, kavargó, mulatságos, „cigányos” olvasata. Ebből készített színházi monológot Bezerédi Zoltán.

Cigány Mózes

Genezis -írta: Kácsor Zsolt „Először szétterjedt és pörögni kezdett saját maga körül a nulla, a saját perdületű semmitörmelékből így alakult ki az anyag, pörgésének sebességéből az idő, majd a világporforgatag belső súrlódása kitermelte a hőt, a hő hatására pedig létrejött a szerves élet, amely megszülte a multiverzum legnagyobb kreténjét, az embert.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp