Menekülnie kellett az újlipótvárosi rabbi bátyjának az ukrán kisvárosból

Smuel Glitzenstein, az újlipótvárosi Zsilip zsinagóga és közösségi ház rabbija szerint minden gyerek csak egyetlen játékot vihetett magával.

Smuel Glitzenstein, az újlipótvárosi Zsilip zsinagóga és közösségi ház rabbija megható fotókat tett közzé bátyjáról és családjáról a Facebook-on, akiknek a háború miatt maguk mögött kellett hagyni azt a közösséget, amit sok évi munkával hoztak létre egy ukrán városban.

Csernyivc Ukrajna délnyugati részén, Románia közelében fekszik Bukovina megyében (Budapesttől kb 650 kilométerre). A mintegy 250.000 fős városban egykor virágzó zsidó élet volt, a 20-dik század elején többségében voltak a német-zsidó lakosok. Itt rendezték meg 1908-ban az első jiddis nyelvi konferenciát.

A város és Bukovina mintegy 50 000-es zsidó lakosságának többségét deportálták, de a város akkori román polgármesterének, Traian Popovici-nak segítségével több mint 20 000-en megmenekültek. 1944 márciusában foglalta vissza a Vörös Hadsereg, és csatolta Ukrajnához.

Az itteni közösséget kezdte el építeni Smuel Glitzenstein, a Zsilip rabbijának bátyja Mandy Glitzenstein, aki többek között zsidó oktatási intézményeket és egy árvaházat is működtetett Csernyivc-ben. A háború miatt most el kellett menekülnie egész családjával.

Testvére, Smuel bejegyzése szerint minden gyerek csak egyetlen játékot vihetett magával. A család már szerencsésen megérkezett Budapestre.

Kapcsolódó cikkünk:

Glitzenstein Sámuel: Tisztában kell lennünk azzal, mit jelent zsidónak lenni – Kibic Magazin

Izraelből költözött Magyarországra, hogy az itteni zsidó közösséget építse az EMIH rabbijaként. Glitzenstein Sámuel az Újlipótvárosba tervezett Zsilip központ leendő rabbija, aki minden alkalmat megragad, hogy kapcsolatba lépjen a helyi liberális zsidókkal. Szerinte az első találkozás nehéz, de ha az emberek látják rajta, hogy nem akar rájuk erőltetni semmit, akkor gyorsan megnyílnak.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp