Sikeresen kimenekítették az odesszai zsidó árvaház lakóit

Több mint száz gyermeket sikerült szerdán Odesszából átjuttatni a határon a szomszédos Moldovába, az izraeli diplomácia, a Chabad mozgalom és egy nemzetközi alapítvány erre összegyűjtött négymillió dolláros segélyének a segítségével.

A moldovai Chisinauban szállásolták el, és Berlinbe tartanak az orosz támadás alatt álló Ukrajnából kimenekített odesszai zsidó árvaház lakói. A kimenekített gyerekeknek egy része a Chabad működtette odesszai zsidó árvaházban élt, de sokan csak a háború miatt csatlakoztak hozzájuk, mert családjuk Ukrajnában maradt harcolni, vagy mert valamilyen okból nem tudott vagy nem akart elmenekülni, de a gyerekeket ki akarták menekíteni a háborúból.

Az odesszai zsidó árvaházból kimenekített gyerekek a moldovai Chisinauban

A legfiatalabb gyermek mindössze 37 napos. Szerda reggel 7 órakor indultak el Odesszából négy busszal, és délután 5-kor érkeztek meg Chisinauba, noha ez az út békeidőkben csak 3 órán át tart. Negyven gyermeknek – köztük az újszülöttnek – még nem volt útlevele, az izraeli diplomácia segítette őket átkelni a határon.

Az árvaház lakói és a hozzájuk csatlakozott kicsik egyelőre Berlinbe utaznak. Az izraeli rádióban megszólaló nagykövet szerint Izraelben is szívesen fogadnák őket, de Tel-Avivba szállításuk nem lehetséges, mert ehhez a szülők hivatalos engedélye szükséges, és több „problémás” családi hátterű, zsidó származású gyermek is van köztük, akiket például kábítószerfüggő szülőjük az árvaházra bízott és elhagyott, és nem is tudják, merre élnek.

Útjukon és Berlinben a Chabad mozgalomhoz tartozó rabbik vigyáznak rájuk, és azt remélik, hogy hamarosan véget ér az Oroszország által egy hete indított háború, és a gyerekek visszatérhetnek Ukrajnába. Szintén a Chabad szervezésében egy másik, Zsitomirból útnak indult, 140 fős zsidó gyerekcsoport már kedden Romániába érkezett. A Chabad szervezet honlapja szerint azt tervezik, hogy őket a közeljövőben Izraelbe szállítják.

120 ukrán zsidót fogadtak Magyarországon zsidó civilek – Kibic Magazin

„Minden egyes ember egy külön élmény, néha könnyfakasztó sorsok. A legmegrázóbbak a tekintetek… Sokszor egy több tagú család kis bőrőndbe zárt élete”, meséli az egyik résztvevő, Szabó György, a Mazsök elnöke, aki nemrég tért vissza az ukrán határról Budapestre. Szabó György, a Mazsök elnöke és baráti társasága összefogott, hogy segítsen az Ukrajnában bajba jutottakon.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp