Egy ortodox zsidó apa és fia Dnyepróban készen állnak arra, hogy megvédjék városukat

Aser és David Cserkaszkij az ukrán polgári erők önkéntesei, akik arra készülnek, hogy megpróbálják visszaverni a városuk elleni orosz támadást.

Néhány hónappal ezelőttig David Cserkaszkij kiberbiztonsági diplomát szerzett, a Chábád zsinagógában imádkozott, és szelfiket posztolt a zsidó világot bejáró utazásairól. Most szülővárosában, az ukrajnai Dnyipróban áll készenlétben, „készen arra, hogy orosz katonákat öljön”.

Aser és David Cserkaszkij ima közben

A JTA riportja szerint a 20 éves haszid zsidó és édesapja, Aser egy 400 fős ukrán csapat tagjai, akik arra készülnek, hogy megpróbálják visszaverni a városuk elleni támadást, ahol az orosz csapatok várhatóan harcba indulnak az elkövetkező napokban. Az apa és fia a Területi Védelmi Erők tagja, a polgári hadseregé, amely az ukrán vezetők reményei szerint segít majd a hadseregnek visszaverni a teljes körűnek bizonyuló légi és szárazföldi orosz támadást, amely egyre inkább polgári célpontokat is érint.

A központi fekvésű Dnyipro kulcsfontosságú stratégiai jelentőséggel bír, ugyanakkor fontos helyszín az ortodox Chábád mozgalom számára is, mivel a Lubavicsi Rebbe a város főrabbijának fia volt, és serdülőkorának nagy részét itt töltötte. A városban található a maga 22 emeletével, Európa legnagyobb zsidó közösségi központja is. Cserkaszkijék a Chábád által működtetett Dnyipro Zsidó Közösség tagjai, de Dávid most szívesen tenne egy kis kitérőt:

„Elmennék egészen Moszkváig és azon túlra, és magam lőném le a kibaszott Putyint, ha tehetném”

– mondja a JTA-nek, utalva az orosz elnökre, aki hét nappal megtámadta hazáját.

Az apáról és fiáról készült képek, amelyeken katonai ruhában, tfilinnel (imaszíjakkal) imádkoznak, az elmúlt napokban kezdett terjedni a közösségi médiában. „Imádkozzatok ezekért a bátor emberekért” – írták New York-i zsidók David Cserkaszkij Instagram-posztjának megosztásában.

Hogy pontosan hány zsidó van az ukrán hadseregben és az újonnan alakult önkéntes egységekben, nem világos. Néhány ukrajnai izraeli zsidó visszatért harcolni az országba, és a főparancsnok főnöke, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szintén zsidó. Cserkaszkij azt mondja, hogy legalább két másik zsidó van a zászlóaljában – és zsidó identitása nem kérdés a harcostársai számára.

„Mindenki készen áll a harcra. Nem számít, hogy zsidó vagy-e vagy sem, senki sem foglalkozik ezzel”

– mondja Cserkaszkij hozzátéve, hogy zsidó identitása a háború előtt sem okozott neki problémát.

„Mindenki láthatja, hogy én és az apám zsidók vagyunk, és mindannyian meg akarjuk védeni a hazánkat. Ezt az elképzelést, hogy az ukránok neonácik, Putyin találta ki” – utal az orosz elnök egyik indoklására, amiért Oroszország háborút indított Ukrajna ellen.

A 20 éves fiú azt mondja, ő mindent megtesz, amit önkéntesként el lehet képzelni, míg édesapja „igazi” katona, aki harci tapasztalatokat szerzett az orosz hadsereg ellen még a 2014 és 2015-ös donyecki összecsapásokban. Akkor az orosz hadsereg csatlakozott a szakadár erőkhöz két ukrán enklávéban, amelyeket Putyin most teljes orosz ellenőrzés alá akar vonni.

A harcosokra való esetleges hosszú távú szükséglet miatt Ukrajna jelenleg megtiltja a 18 és 60 év közötti férfiaknak, hogy elhagyják az országot. De senkit sem sorozott be: mindkét Cserkaszkij önként jelentkezett, Aser január végén a Facebookon jelentette be, hogy a határon gyülekező orosz csapatok miatt újra bevonult az ukrán hadseregbe.

Arra a kérdésre, hogy fél-e, Cserkaszkij azt mondta, hogy aki nem mutatja a félelmet kifelé, az belül jobban fél. „A félelem most nem a legnagyobb problémám” – mondja. „Nekem 400 darab testpáncélra és sisakra van szükségem. Most vannak fegyvereink, de nincs védelmünk”.

Aser és David Cserkaszkij egyik önkéntes társukkal

Emiatt megpróbál pénzt gyűjteni a létfontosságú felszerelésekre és gyógyszerekre. Cserkaszkij szorosan együttműködik a From the Depths Alapítvánnyal, egy olyan szervezettel, amely általában a kelet-európai holokauszt túlélőivel foglalkozik, de most a háború által érintett zsidó menekülteket támogatja.

A most először szolgáló katona csak két órát alszik egy éjszaka, mert annyi előkészületre van szükség egy esetleges invázióhoz. „Nem mondhatom el pontosan, hogy mit csináltam ezalatt a hat nap alatt, mert az titkos” – mondja Cserkaszkij.

Elmondása szerint nincs ideje enni, és csak akkor iszik néhány korty energiaitalt, amikor megéhezik. Igyekszik betartani a zsidó törvényeket, de elismeri, hogy a sábbát megtartása háborús körülmények között nehéz lehet. (A zsidó vallási törvények megengedik a sábbát és más szabályok megszegését életmentés céljából, és Ukrajnában az ortodox zsidók a múlt héten a sábbát alatt is utaztak, hogy kimenekítsék az embereket az egyre bizonytalanabbá váló városokból).

Az akadályok ellenére az önkéntesek morálja nagyon magas, mondja Cserkaszkij. Az ukránokat feldobja az orosz hadsereggel szembeni váratlan erejük. „Nem hivatalosan azt halljuk, hogy az oroszok már 10 ezer katonát vesztettek” – teszi hozzá. „Ez több, mint ahányan a csecsen háborúban meghaltak”. (Oroszország hivatalos hírforrásai 500 halottról számoltak be, ami az orosz propagandában jártasakat arra engedi következtetni, hogy a valódi áldozatok száma sokkal magasabb lehet.)

Cserkaszkij és apja nem úgy tervezték tölteni március első napjait, hogy orosz katonákra fognak lövöldözni. Édesapja üzletember és városi tanácstag Dnyipróban. Cserkaszkij pedig éppen a tanulmányait fejezte be az ország egyik rangos műszaki egyetemén, amikor a háború közeledett „Nem vagyok hős, soha nem akartam katona lenni. Voltak barátaim, akiknek az volt az álmuk, hogy belépjenek a hadseregbe. Az én esetem más volt”.

Cserkaszkij többször járt Izraelben, de nem törekedett arra, hogy odaköltözzön, mint ukrán zsidók tízezrei az elmúlt évtizedekben. Legalábbis egyelőre a kivándorlás távoli gondolatnak tűnik. „Ez nem rossz ötlet a jövőre nézve” – mondja Cserkaszkij –,

de most az országomat megszállják, ezért maradunk és harcolunk”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp