120 ukrán zsidót fogadtak Magyarországon zsidó civilek

„Minden egyes ember egy külön élmény, néha könnyfakasztó sorsok. A legmegrázóbbak a tekintetek… Sokszor egy több tagú család kis bőrőndbe zárt élete”, meséli az egyik résztvevő, Szabó György, a Mazsök elnöke, aki nemrég tért vissza az ukrán határról Budapestre.

Szabó György, a Mazsök elnöke és baráti társasága összefogott, hogy segítsen az Ukrajnában bajba jutottakon. Néhány nappal az első bombázások után indultak útnak, és végül fogadtak a magyar oldalon egy buszt, amelyen 120 ukrán zsidó jutott át a határ túloldaláról Magyarországra.

Az akció mögött nem állt hivatalos szervezet, Szabó György „jó emberek társaságaként” hivatkozik arra a civil baráti körre, akik között akadnak magyar zsidók, izraeli egyetemisták és görögkatolikus pap is, és akik most úgy döntöttek, segíteni akarnak a bajba jutottakon.

Számos kapcsolat kellett ahhoz, hogy fel tudják mérni az igényeket, ki kellett szűrni a nem valós információkat, hogy eljussanak a valós helyzet közelébe. De mint mondja, elég nagy a hírek áramlása, és sokszor a kapcsolat sok áttéten keresztül jött létre, míg megtalálták azokat, aki most ezzel a busszal átjöttek a határon. „Nem mellesleg fel kellett mérni a szükségleteket is, hogy mire van szükség a határ ezen az oldalán élelmiszer, mentő, szállítás, szállás stb. terén”, mondja Szabó György a Kibic Magazin kérdésére.

A Mazsök elnöke szerint a határokon főleg az ukrán oldalon nagyon lassú a haladás, a magyar oldalon jóval olajozottabban mennek a dolgok. „Minden egyes ember egy külön élmény, néha könnyfakasztó sorsok. A legmegrázóbbak a tekintetek… Sokszor egy több tagú család kis bőrőndbe zárt élete”, meséli.

A 120 zsidót mind sikerült elszállásolniuk, Szabó György szerint „szerencsére egyre nőnek a szállás lehetőségek, hiszen a közösségeken belülről sok lakhatási felajánlás érkezik”.

Az ideérkezők sorsa többféle lehet. A többség folytatja az útját azonnal vagy egy-két napon belül nyugatra vagy Izraelbe. Akiknek nincs hova menniük maradnak Magyarországon sokszor a határ közelében.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp