Orosz rakétatalálat érte Ukrajna legfőbb holokauszt emlékművét Babij Jarnál

„Az orosz agresszió legfrissebb bizonyítéka Putyint a valódi színeiben mutatja be.”, mondta a brit Holokauszt Emlékalap társelnöke.

A holokauszt legnagyobb kijevi emlékművét egy orosz rakéta találta el kedden, miközben felerősödtek az ukrán főváros elleni támadások.

A rakéta a Babij Jar emlékparkban landolt, ahol tízezrével lőttek le a zsidókat a második világháború idején. Legalább öten meghaltak egy közeli televíziótornyot megcélzó rakétacsapásban kedd délután.

A közösségi oldalakon közzétett képeken füstfelhők láthatók a torony körül, amely állva maradt.

A város polgármestere elmondta, hogy egy elektromos alállomást és a városhoz kapcsolódó irányítószobát érte találat, írja a Jewish News.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Twitter-üzenetben reagált a támadásra: „mi értelme van 80 éven keresztül azt mondani, hogy „soha többé”, ha a világ elhallgat, amikor egy bomba leesik ugyanarra a helyszínre, ahol 80 évvel ezelőtt is gyilkoltak?

Ephraim Mirvis Nagy-Britannia főrabbija „kimondhatatlan tragédiának” nevezte a történeteket.

Az Auschwitz Emlékmúzeum elítélte a támadást, mondván: „Nehéz elvárni, hogy az orosz hadsereg tisztelje a halottakat, ha nem képes tisztelni az emberi életeket.”

Eközben Lord Eric Pickles, az Egyesült Királyság holokauszt kérdésekkel foglalkozó különleges megbízottja és az Egyesült Királyság Holokauszt Emlékalap társelnöke azt mondta: „Csak néhány hónapja gyűlt össze a világ, hogy megemlékezzen arról a több mint 33 ezer zsidóról, akiket 80 éve gyilkoltak meg itt.”

„A tömeggyilkosság barbarizmus volt. Senki sem hitte el Putyin tébolyult állítását, miszerint nácikat távolít el Ukrajnából. Az orosz agresszió legfrissebb bizonyítéka Putyint a valódi színeiben mutatja be.”

Kapcsolódó cikkünk:

80 éve történt a holokauszt egyik legnagyobb tömegmészárlása – Kibic Magazin

A náci alakulatok 1941. szeptember 29-30-án mintegy 34 ezer zsidó férfit, nőt és gyereket lőttek agyon a Kijevben lévő Babij Jar-i szurdokban. A keleti zsidóság totális kiirtására specializálódott halálbrigádok egyike, a Paul Blobel SS-Standartenführer által parancsnokolt Einsatzgruppe C 4a jelzésű egysége 1941. szeptember 28-án, közvetlenül a reguláris csapatok bevonulása után plakátokat helyezett el Kijev városában.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp