Ukrajna zsidó elnöke Putyinnak: mégis hogy lehetnék én náci?

Zelenszkij ukrán elnök sokszor büszkélkedik zsidó nagyapjával, aki Hitler ellen is harcolt. Az orosz érvekkel szemben világossá tette, ő az első számú célpontja a támadásnak.

Putyin azzal a felkiáltással üzent hadat Ukrajnának csütörtökön, hogy “nácimentesíti” az országot.

Jelzésértékű, hogy még a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum is külön nyilatkozatában utasította el, hogy Putyin eltorzította a holokauszt történetét “azzal a hamis állításával, hogy Ukrajnát nácitlanítani” kell.

“Azt mondják, nácik vagyunk. De támogathatná-e a nácizmust egy olyan nép, amely több mint nyolcmillió életet vesztett a nácizmus elleni harcban?” – tette fel a szónoki kérdést az ország zsidó származású elnöke Putyin csütörtök reggel megkezdett inváziója után.

Volodimir Zelenszkij, aki sokszor büszkélkedik Hitler ellen harcoló zsidó nagyapjával (aki túlélte a háborút), szükségesnek látta elmondani, hogy nagyapja három testvérét is megölték a holokausztban. Az elnök nyilvánvalóvá tette, hogy ő az oroszok első számú célpontja, teljesen világos, hogy Moszkva célja egy orosz bábkormány létrehozása.

Volodimir Zelenszkij

Az ukrán köztársaság függetlenségének kivívása óta – a 2013-as Majdan-forradalom óta pedig még szabadabb – parlamentáris demokrácia, amelynek alkotmánya garantálja a pártok, nézetek sokféleségét. A nyugati intézmények és jogvédő szervezetek fő problémája természetesen a kiirthatatlan korrupció – a fasizmus vádjával eddig Putyinon kívül senki nem hozakodott elő.

Az ukrán politikában dinamikus verseny folyik a pártok között. Az ellenzék képviselteti magát a parlamentben, politikai tevékenységüket általában nem akadályozzák adminisztratív korlátozások vagy jogi zaklatás.

Az alulról szerveződő pártok azonban nehezen tudnak versenyezni az oligarchák támogatását és anyagi hátterét élvező, nagyobb múltú pártokkal” – írta tavalyi országjelentésében a Freedom House.

Ukrajna elismeri a nemzeti és társadalmi kisebbségek jogait, az LMBT közösség évente megtartja a Pride menetét, amelyet a szélsőjobboldali csoportok rendre igyekeznek megzavarni. (Az viszont valószínűtlennek tűnik, hogy Putyin a melegszervezetek védelmében küzdene az ukrán neonácik ellen.)

Volodimir Zelenszkij 1978-ban született Dnyipropetrovszk megyében, orosz anyanyelvű zsidó családban. Először Moszkvában tűnt fel a szórakoztatóiparban. 2005-ben már az Esti 95. városnegyed show-műsor alkotója, szerzője, rendezője és vezető színésze volt.
Később Zelenszkij tulajdonába került a műsor stúdiója. Innen különböző szórakoztató, humoros műsorok kerültek ki, a komikus pedig egyre sikeresebbé vált. Nemcsak Ukrajnában tett szert hírnévre, hanem a környező országokban, illetve szerte a világban, ahol orosz és ukrán nemzetiségi kisebbségek élnek.
A műsor leginkább a politikát megcélzó, kritizáló színházi kabaré műfajára épített.
Zelenszkij orosz ajkú. Az ukrán nyelvet csak 2017 elején kezdte el tanulni, mert egy főszerephez volt rá szüksége. Nem sokkal ezelőtt érkezett el számára az igazi áttörés, amit Nép szolgálatában című vígjáték hozott el.
A műsor után nem sokkal jelentette be a politikai ambícióit. 2018 szilveszter éjszakáján. A 2019-es választáson pedig elsöprő sikerrel nyert.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp