Kaszparov: Így lehet sakk-mattot adni Putyinnak

Garri Kaszparov orosz sakknagymester, aki egyben Vlagyimir Putyin orosz elnök pszichéjének szakértője is, részletesen bemutatta, hogyan kell elszigetelni és végül legyőzni őt Ukrajna inváziója után.
„Reméltem, hogy mára már nem lesz aktuális, de Putyinnak és a szabad világ közönyének köszönhetően még mindig aktuális kérdés, mit tehetünk ellene”, írja Kaszparov a Twitteren.

Kaszparov a következő 4 fő pontot javasolta:
1. Ukrajna katonai támogatása;
2. Putyin hadigépezetének csődje;
3. Befagyasztani és lefoglalni Oroszország pénzügyeit;
4. Kirúgni Oroszországot minden pénzintézetből.

“Katonailag, azonnal támogatni kell Ukrajnát, és csődbe kell vinni Putyin hadigépezetét” – írta.

“Be kell fagyasztani Oroszország pénzügyeit és az ő és bandája pénzügyeit. Tiltsák ki Oroszországot minden nemzetközi szervezetből és pénzintézetből. PACE, Interpol stb.”

A nemzetközi közösségnek „vissza kell hívnia az összes oroszországi nagykövetét. Nincs értelme tárgyalni. Az új egységes üzenet a következő: „állj meg vagy szigetelődj el teljesen” – tette hozzá.

„Tiltsák be Putyin globális propagandagépezetének minden elemét. Ne segítsék a diktátort hazugság és gyűlölet terjesztésében.”

Kaszparov azt írta továbbá, hogy „le kell leplezni és fel kell lépni Putyin lakájai ellen a szabad világban. Ha [Gerhard] Schröder és a hozzá hasonlók továbbra is Putyinnak dolgoznak, emeljenek ellene vádat. Meg kell kérdezni Putyin propagandistáit, például Tucker Carlsont, és az ő támogató média hálózatok tulajdonosait és hirdetőit, miért engedik ezt meg.

A disszidens sakknagymester végül azt írta, hogy a globális közösségnek nyomást kell gyakorolni az OPEC-re, növelni a termelést, újra megnyitni a Keystone-t vezetéket.

A sakknagymester 2015-ben írta a „Jön a tél: Miért kell Vlagyimir Putyint és a szabad világ ellenségeit megállítani” című könyvét, egy évvel azután, hogy Putyin illegálisan elfoglalta Ukrajnától a Krímet.
„Putyin ukrajnai inváziója és a Krím annektálása 2014-ben véget vetett minden ésszerű kétségnek a természetét illetően” – mondta Kaszparov. „A Putyinnal való tárgyalásra irányuló minden próbálkozás korrupció, gyávaság és cinizmus volt. Azonnal el kellett volna különíteni. Ehelyett itt vagyunk.”

Kaszparov, az orosz disszidens és az emberi jogok szószólója egyike volt azoknak a magányos hangoknak, akik az évtizedek során figyelmeztették a nyugati vezetőket, hogy ne békítsék meg Putyint, írja a jpost.com.

Csütörtökön azt mondta, hogy “a nyugati vezetők ritkán hallgattak az orosz ellenzéki vezetőkre, és ritkán cselekedtek, amikor hallgattak minket. Túl sok azt kérni tőlük, hogy most hallgassanak az ukrán vezetőkre?” kérdezte.

Arra a kérdésre, hogy az oroszok fellázadnak-e Putyin ellen, Kaszparov így válaszolt: „Mindig van esély. A diktatúrák kemények, de törékenyek. Ha a villámháború kudarcot vall, a mai néhány ezer tiltakozóból több millió is lehet. De 21 év után nehéz.”

“Kíváncsi vagyok, mit tehetnének az amerikai technológiai óriások, hogy eljusson az igazság az orosz emberekhez. Sajnos a legtöbb hírt az állami tévétől kapják, de az Apple, a Facebook, a Google és a többiek még mindig jelentős hatókörrel rendelkeznek. De bátorság: általában semmi.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp