Szelfi helyett kifelé fordított kamera

Bemutatkozik Boncsér Orsi, a JCC Budapest – Bálint Ház által elindított teenLab fotós mentora.

A JCC Budapest – Bálint Ház 2021-ben elindította a teenLab-et: egy olyan „klubot”, ahol tizenévesek olyan mai, felnőtt szakmákba kóstolhatnak bele, amelyek akár az egész életpályájukra is hatással lehetnek. Svédasztal-jelleggel lehet választani a kurzusok közül, melyekből állandó lehet az átjárás. Mentoraik a mai kamaszoknak érthető nyelven teszik érdekessé a 21. század szakmáit: pl. a webes játékkészítést, videószerkesztést, vloggolást.

Nem annyira új, de ugyanolyan izgalmas terület a fotózás. A ma legfőbb kérdése, hogy érdemes-e tanulni és profin csinálni az okostelefonok korában. A teenLab válasza egyértelműen az igen, ezért is vették fel kurzusaik közé, ráadásul egy olyan mentor vezetésével, akinek nevét fotósként és szerzőként egyaránt ismerhetik.

Boncsér Orsi a szerzője az első, hazánkban megjelent, gyerekeknek szóló Fotózni jó! című fotós foglalkoztatókönyvnek. Fotográfusként a dokumentarista szemlélet áll hozzá közel. Családfotósként – Szuzi és a naplopók néven – a családok mindennapjait fotózza, úgy, hogy ő lép be alanyai életterébe, és találja meg a legőszintébb, leghitelesebb pillanatokat. Munkáit több díjjal is elismerték. Őt kérdeztük, mit jelent neki a teenLab és a kamaszok tanítása.

Mióta fotózol és hol/hogy tanultad meg?

Gyerekkoromtól kezdve lenyűgözött a családi fotóalbumok világa, de fotózni 20 éves korom körül kezdtem, autodidaktaként. Attól a naptól része az életemnek, a mindennapjaimnak. Azt gondolom, hogy a fotózást megismerni fotózás közben lehet, úgy, hogy közben rengeteg képet, sorozatot nézegetünk a fotótörténet nagyjaitól és kortárs fotográfusoktól. Az eszközt, azaz a fényképezőgépet meg lehet tanulni kezelni, hogy tudatosan készüljenek a képek, de minden más folyamatosan alakul, ahogyan a személyes látásmódunk és viszonyunk a világhoz.

Mit jelent neked a fotózás?

Amellett, hogy ez a munkám, az érzelmeimet is a fotózás révén tudom a legkönnyebben kifejezni. Imádok képeket nézegetni, kiállításokra járni és a fotóalbumokat. A fotózás a legjobb barátom.

Miért jó a Teenlabben tanítani?

A tanfolyam októberben kezdődött, ahogy teltek a hetek egyre sötétebb lett, így gyakran már sötétben kezdtük a szakkört, természetes fény nélkül. Szerencsére a termünk adottságai a fotózás szempontjából nagyon jók. Rengeteg hely áll a rendelkezésünkre, ahol könnyen fel tudjuk állítani a mini stúdiónkat, és még a modell/tárgy és a fotós pozíciójában is rengeteg játék van a háttérhez képest.

Hogyan zajlanak az órák?

Az óra első felében képeket nézegetünk, beszélgetünk. Legutóbb például a gyerekek érdeklődéséhez közel álló kortárs magyar fotósorozatokkal ismerkedtünk: nagyon szerették Pályi Zsófia balatoni képeit és Bácsi Róbert szörfösökről készült sorozatát. Ugyanakkor fontosnak tartom, hogy más szegletét is megismerjék a fotógráfián keresztül a világnak: Hajdú D. András képeinek főszereplője a Kongóban dolgozó Hardi doktor, és egy egészen más világot mutat be, mint amit a gyerekek itthon megszoktak.

Ezek pedig mind izgalmas témákat nyújtanak: „Vajon hogyan készültek a képek?”, „Mennyi ideig dolgozhattak a fotósok?”, „Mit gondolunk nézőként?”.

Az óra fennmaradó részében fotózni szoktunk: általában valamilyen vizuálisan érdekes fotós feladattal készülök, hogy miközben menő képeket készítünk, gyakoroljuk a fényképezőgép beállításait. A félév során a gyerekek saját projekten is dolgoznak, amit lassacskán építünk, mert sok a dolgozat. Ha kivilágosodik, szeretnénk majd többször elhagyni a termet is.

Mi az a kor, amikortól már érdemes ezt tanítani?

Kb. 8 évesen érik el a gyerek azt a szintet matekból, amikor a fényképezőgép számértékkel rendelkező beállítását értelmezni tudják: az ISO az ezres számkörben is mozoghat, a fényképek pedig a másodperc tört részei alatt készülhetnek. De ez nem jelenti azt, hogy egy 6 évessel ne lehetne izgalmas fotós délutánt szervezni, amit közös játékként él meg, akár fényképezőgép nélkül, telefonnal fotózva. A hozzám járó gyerekek széles korcsoportot ölelnek fel, ahogy látom, az érdeklődésük is más, ami izgalmas kihívást jelent a számomra.

Szerinted tényleg igaz, hogy akár felnőttkorukban fotósok is lehetnek, akiket tanítasz?

Mire a hozzám járó gyerekek munkába állnak még 10-15 év fog eltelni, és lehetetlen megjósolni, hogy milyen világban élünk majd, ezért máshonnan közelítek a témához. A gyerekeket a képek veszik körül, akármerre csak néznek: az utcán, a telefonjukon, a tankönyvekben stb. Ehhez képest nagyon keveset beszélünk a fotográfiáról, pedig számos aspektusa nagyonis fontos: hatással van az énképünkre, és ábrázolásmódja befolyással bír a világról alkotott nézeteinkre is. Fontosnak tartom, hogy az alkotás mellett ezekről is beszélgessünk. Ugyanakkor azt szeretném, ha a gyerekek a szelfik helyett kifelé fordítanák a kamerájukat, és az alkotás eszközeként tekintenének a fotográfiára, hogy képesek legyenek képekkel is megfogalmazni mondanivalójukat, akár a szavakkal vagy rajzaikon keresztül.

Orsi munkáit Instagramon itt követhetitek. A tanfolyamot kedd délután 16:00-17:30-ig tart. Ha szeretnétek benézni egy órára, akkor a teenlab@balinthaz.hu e-mail címen jelentkezhettek.

A cikkben szereplő képek a tanfolyamon készültek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp