SÁBBÁT A BÉKÉÉRT – Ima Ukrajnáért

לא ישא גוי אל גוי חרב ולא ילמדו עוד מלחמה
„Nép a népre kardot nem emel, hadakozást többé nem tanul.”
(Jesája 2:4)

SÁBBÁT A BÉKÉÉRT

Az ERA (EUPJ Rabbinic Assembly – az Európa progresszív rabbijait tömörítő testület) felhívásához csatlakozva az elmúlt (Vájákhél hetiszakaszának) szombatját a Szim Salom közösség is a Sábbát a békéért ügyének szentelte.

Mindkét sábbáti istentiszteletünkön azért imádkoztunk, hogy az az orosz kormány Ukrajna ellen indított háborúja mihamarabb véget érjen, s helyreálljon a béke és stabilitás a régióban.

Bennünket Közép-Kelet európai zsidóként különösen mély fájdalommal és aggodalommal tölt el a kialakult helyzet, hiszen közvetlenül tapasztaltuk meg az elmúlt zűrzavaros évszázadban a különböző zsarnokságok szörnyűséges tetteinek következményeit, az elüldözés, megszállások és háború borzalmait. Mélységesen megérint mindnyájunkat 2022-ben ismét ezek képeit meglátni a közvetlen környezetünkben.

 

IMA UKRAJNÁÉRT

(forrás: ERA, Rabbi Cliff Cohen)

Elohénú vélohé ávoténú v’imoténú – Istenünk és őseink Istene, Hozzád imádkozunk mindazokért, akik erőszak vagy gyűlölet nyomása alatt élnek. Az erőszak és a gyűlölet megszentségteleníti bennünk élő képedet és világodat, amelyben élünk.

Kérjük: add tudtára akaratodat azoknak Oroszországban, akik még nincsenek tudatában annak, hogy Te megveted a háborút és erőszakot. Kérünk, segíts nekik felismerni azt, hogy ez az út hiábavaló, s hogy más útra tudjanak lépni: a szomszédjaikkal való békesség és harmónia útjára.

Kérünk: Segíts abban, hogy a hatalom birtokosainak Oroszországban és az egész civilizált világban megváltozzon az akarata, az igazságos ítélkezés legyen a szándékuk és a további vérontás elkerülése.

Kérünk: légy a gyászolókkal, nyújts vigaszt nekik fájdalmukban.

Adj reményt mindannyiunknak, hogy mielőbb béke lesz, s hogy a világ felismeri – amíg még nem késő –, hogy a Te utad a béke.

Kén j’hí rácon mil’fánechá – legyen ez a Te akaratod.

 

SEGÍTSÉGNYÚJTÁS

Amit most tehetünk továbbá – az anyagi segítségnyújtás lehetősége:
Világszervezetünk, a WUPJ (World Union for Progressive Judaism) és a World Jewish Relief brit humanitárius szervezet létrehozott egy Ukrán válság adomány-alapot.
https://wupj.org/news/2022/02/51971/world-union-launchs-ukraine-crisis-fund/
https://www.worldjewishrelief.org/

Kérjük, hogy mindenki terjessze ezt az információt, s ha teheti, adományozzon maga is!

 
„Igaz az, hogy gyakran gyengék vagyunk ahhoz, hogy megszüntessük az igazságtalanságot – de amit mindenképpen megtehetünk, az az, hogy tiltakozunk ellene.”
(Elie Wiesel „Sages and Dreamers” c. könyvéből)

 

Gondolataink és imáink Ukrajna lakóival, az ukrajnai zsidó közösség tagjaival, minden áldozattal, és a békéért kiálló oroszokkal vannak.

 

Kelemen Katalin rabbi és a Szim Salom Hitközség Vezetősége

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp