Izrael ellenséges arab országok polgárainak is segített kimenekülni Ukrajnából

Izrael vele szemben ellenséges arab államok polgárait is segített kimenekíteni Ukrajnából, ahová 100 tonna orvosi segélyt küld.

Izrael autóbuszt szervezett a kelet-ukrajnai Harkiv egyetemén tanuló mintegy száz, általában arab nemzetiségű izraeli állampolgár kimenekítésére, akik 24 órás út után vasárnap szerencsésen átjutottak Moldovába, ahol Joel Lion nagykövet már fogadta őket.

A felszállásnál több arab-izraeli diák azt kérte, hogy más országokból származó arab diák-társaik, barátaik is felszállhassanak velük. Az izraeli hatóságok engedélyével Izraellel szemben ellenséges államokból, Libanonból, Szíriából érkezett diákok is helyet kaptak a menekítő buszokon az Izraellel békés viszonyban álló egyiptomi, és a palesztin diákok mellett.

Izrael engedélyezte az összes diáknak a határ felé utazást a buszokon, de a határ átlépésénél már nem tudott segíteni a nem-izraeli állampolgároknak a lap értesülése szerint.

Izrael megkezdte az izraeliek és a zsidók kimenekítését Ukrajnából – Kibic Magazin

„Elárasztanak bennünket az izraeliek telefonhívásai, hajnali öttől nem hagyják abba a csörgést”, nyilatkozta Michael Brodszki, Izrael ukrajnai nagykövete. A már Lvivbe, a lengyel határ közelébe evakuált izraeli nagykövetség szerint mintegy 8000 izraeli tartózkodik jelenleg Ukrajnában. A követség munkatársai a Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynetnek elmondták, hogy szerdáig több száz kérvényt kaptak Kijevben élő izraeliektől, akik segítséget kértek tőlük a távozáshoz.

„Izrael 100 tonna orvosi segélyt és egyéb felszerelést küld a támadástól sújtott ukrán civilek megsegítésére” – mondta Naftali Bennett miniszterelnök a kormány vasárnapi ülésének elején. Hétfőn indul Izraelből Lengyelországba az Ukrajnának szánt humanitárius segítséggel az izraeli repülőgép – közölte Gary Koren, a külügyminisztérium eurázsiai főigazgatója a KAN közszolgálati rádióval.

Jeruzsálem többek közt víztisztító készleteket, orvosi felszereléseket és gyógyszereket, sátrakat, takarókat és hálózsákokat is útnak indít Kijevbe, hogy ezzel segítsen a harci övezetben, a hideg téli időben otthonukon kívül tartózkodni kényszerülőknek.

„Izrael minden polgára nevében reményemet fejezem ki, hogy megoldódik ez a konfliktus, még mielőtt a háború jobban kibontakozik, és még sokkal rosszabb humanitárius következményei lesznek”

– mondta Bennett. „Imádkozunk Ukrajna polgáraiért, és reméljük, hogy sikerül megakadályozni a további vérontást” – tette hozzá az izraeli kormányfő vasárnap.

Izrael elítélte Oroszország Ukrajna elleni támadását – Kibic Magazin

Izrael egyúttal megkezdte az izraeliek és a zsidók segítését és kimenekítését Ukrajnából. Jair Lapid izraeli külügyminiszter éles hangú nyilatkozatban ítélte el csütörtökön Oroszország Ukrajna elleni támadását. Kijelentette, hogy az Ukrajna elleni orosz támadás a nemzetközi rend súlyos megsértése, amelyet Izrael elítél.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp