Putyin az új Hitler: Tüntetések Izraelben az ukrajnai orosz invázió ellen

A tüntetők az orosz támadás elleni dühük mellett csalódottságuknak is hangot adtak Izrael óvatos reakciója miatt.

Izraeliek százai gyűltek össze csütörtökön a szakadó esőben a tel-avivi orosz nagykövetség előtt, hogy tiltakozzanak az ukrajnai orosz invázió ellen, jelentette a Times of Israel. A tüntetők többek között „Putyin az új Hitler” és „Állítsuk meg Putyint, állítsuk meg a háborút” feliratú transzparensekkel tiltakoztak.

Tüntetés Tel-Avivban az ukrajnai orosz invázió ellen (Fotó: Ynet)

Az óriási ukrán zászlók alatt védve vagy az időjárás viszontagságainak egyaránt kitéve a tüntetők orosz, ukrán és héber nyelvű jelszavakat kiabáltak, amelyek Putyin ellen irányultak, és felidézték a múltbeli ukrán függetlenségi törekvéseket.

Hasonló tüntetést tartottak a haifai orosz konzulátus előtt is. Néhány tüntető felmászott az épület kapujára, és paradicsommal dobálta meg azt. Jeruzsálemben pedig a Cion téren tartottak háború ellenes demonstrációt. A tüntetők közül sokan ukrán gyökerekkel rendelkeznek, sőt, családtagjaik is az országban élnek.

A rendőrség közölte, hogy négy embert letartóztattak, amiért állítólag részt vettek a nagykövetség külső falának összefirkálásában a tiltakozás során. „A rendőrség lehetővé teszi a szólásszabadságot és a tiltakozás szabadságát, de nem engedi meg a törvény és a közrend megsértését” – áll a helyi rendőrkapitányság közleményében.

A tüntetők az orosz támadás elleni dühük mellett csalódottságuknak is hangot adtak Izrael óvatos reakciója miatt. Korábban csütörtökön Naftali Bennett miniszterelnök elkerülte az ukrajnai orosz invázió elítélését – vagy akár Oroszország csak megemlítését – az invázió kezdete óta tett első nyilatkozataiban.

„A világrend, ahogyan mi ismerjük, változik” – mondta Bennett az izraeli hadsereg tisztavató ünnepségén Dél-Izraelben. „A világ sokkal kevésbé stabil, és a mi régiónk is napról napra változik” – tette hozzá. „Nehéz, tragikus időket élünk. Szívünk a kelet-ukrajnai civilekkel van, akiket ez a helyzet érint” – mondta a miniszterelnök.

Bennett szavai igencsak eltértek Jair Lapid külügyminiszter korábbi nyilatkozatával, amelyben elítélte Oroszországot és „a nemzetközi rend súlyos megsértésének” nevezte az inváziót. Ez volt Moszkva Jeruzsálem általi legélesebb és legdirektebb elítélése a kelet-európai válság kezdete óta.

Izrael elítélte Oroszország Ukrajna elleni támadását – Kibic Magazin

Izrael egyúttal megkezdte az izraeliek és a zsidók segítését és kimenekítését Ukrajnából. Jair Lapid izraeli külügyminiszter éles hangú nyilatkozatban ítélte el csütörtökön Oroszország Ukrajna elleni támadását. Kijelentette, hogy az Ukrajna elleni orosz támadás a nemzetközi rend súlyos megsértése, amelyet Izrael elítél.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp