„Aggódom a jövőért, a melegek, a zsidók jövőjéért, a magyarok jövőjéért”

Radvánszki Péter rabbi nemzetközi LMBTQ vallásközi konferencián vett részt, ahol rajta kívül kizárólag ortodox rabbik voltak jelen a zsidó részről, mivel ez a réteg különösen érintettek ebben az ügyben. 6 alapelvet tettek közzé az LMBTQ emberek védelme érdekében.


Hat „védõelvet” tett közzé az LMBTQ Globális Vallásközi Bizottság, amelyek célja, hogy megvédjék azokat az embereket, akiket vallási közösségeik elutasítanak szexualitásuk vagy nemi identitásuk miatt.

Az alapelveket kedd este tették közzé egy kétnapos konferencia végén, ahol 30 ország több mint 150 vallási vezetője, akadémikusa és világi vezetője vett részt.

Az eseményen jelen volt például Michael Schudrich lengyel főrabbi, Magyarországról pedig Radvánszki Péter, a Pávai utcai zsinagóga rabbija. (További részletek itt a konferenciáról.)

Az eseménnyel kapcsolatban Radvánszki Péter egy bejegyzést is írt, amelyet alább közlünk:

“Hogy kerültem a brit külügyminisztériumba?
Ennek egy hosszabb története van.
Amikor kijöttek tavalyelőtt és tavaly a homofób törvények, akkor láttam a fájdalmat és elkeseredést meleg ismerősökön, barátokon. Az ő fájdalmuk fájdalmat okozott nekem is. Az uszítás, a gyerekvédelembe csomagolt homofóbia végső soron brutálisan hatott rájuk, és rajtuk keresztül rám is.

Önző félelmeim is voltak: a MELEGEK UTÁN A TÖBBI KISEBBSÉGEK, TALÁN A ZSIDÓK JÖNNEK.

Ezért hoztam létre egy informális beszélgetőcsoportot, a Két Olajfát. Keresztény és zsidó gondolkodókkal beszélgettünk arról, jogi eszközökkel hogyan NE LEHESSEN A VALLÁS KÖNTÖSÉBE BÚJTATNI a homofóbiát, demagógiát. Hogyan lehetne – ha lenne rá jogi lehetőség – megakadályozni, hogy a politika beleszóljon abba, mit jelent jó kereszténynek és zsidónak lenni. Hogy (bal- vagy jobboldali) politikusok NE mondhassák meg, hogy mi az elfogadható kereszténység, mi az elfogadható zsidóság. Vagyis: újra szétválasztani az államot és egyházat.

Az egyházaknak vissza kell nyerniük profetikus hangjukat! Ha muszáj, akkor KRITIZÁLNIUK KELL az állampolitikát, ahogyan annyi próféta, Ézsaiás, Jeremiás is tette!

Emiatt vettem részt az ellenzéki „egyházpolitikai” kabinet szakmai munkájában. (A politikusokkal való konzultációban már nem vettem részt). Emiatt hívtak meg kerekasztal beszélgetésekre, mint például a családterápiás egyesület továbbképzésére, vagy egy nemzetközi beszélgetésbe, amelyben a lengyel főrabbi, Michael Shudrich is ott volt! Emiatt hívtak meg Angliába, hogy dolgozzunk a melegek elfogadtatásán egyházainkban!

Radvánszki Péter

Tehát miért is? Mert a melegeknek – világ minden táján – brutális lelki és néha fizikai KÍNZÁSOKON KELL KERESZTÜL menniük. Máig gyakorlat, (igen, még Magyarországon is!) a reparatív terápia. Máig vannak, akik azt gondolják, hogy a homoszexualitás egy “betegség”, amiből ki lehet „gyógyulni”! A tudomány szerint azonban ez néhány esetet kivéve lehetetlen, melyet tudományos igényű kutatások bizonyítanak.

Az esemény magyar meghívottjai itthon végeztek egy nagyon komoly kvalitatív és kvantitatív felmérést, melynek az eredménye az, hogy

a reparatív terápiák valójában legtöbbször ÖNGYILKOSSÁGI GONDOLATOKHOZ VEZETNEK, BRUTÁLISAN NÖVELIK AZ ÖNGYILKOSSÁGI KÍSÉRLETEK SZÁMÁT. MÁS EREDMÉNYÜK NINCS, hatásosságuk elenyésző.

Angliában megértettem: MELEGLOBBI NEM LÉTEZIK. Nem egy önző érdek hajtja az egészet (pl. hatalom, pénz, stb.). (Különben, ha létezne, azzal mi lenne a probléma? MINDEN NAGYOBB ÜGYNEK, tehát a konzervatív családpolitikának is van lobbicsoportja!)

Valójában CSAK ELKESEREDETT, MEGKÍNZOTT EMBEREK VANNAK.

Az esemény főszervezője, „prófétanő” Jayne Ozanne elképesztő dolgokon ment keresztül. Reparatív terápiák, öngyilkossági kísérletek…. Megpróbálták például az ördögöt is kiűzni belőle (máig gyakorlat sok helyen…).

A „fundamentalista”, mélyen vallásos rétegek különösen érintettek. Rajtam kívül minden zsidó résztvevő ortodox volt:
-Michael Shudrich rabbi (a lengyelországi főrabbi)
-Steve Greenberg rabbi
-Beni Lau (Israel Meir Lau, a volt izraeli főrabbi unokaöccse)
-Leah Shakdiel rabbi
-Jichák Ajzner rabbi (vallásos cionista rabb)

Az ortodox közösségekben még sokkal nehezebb a melegek helyzete, mint a neológ és reform közösségekben. A családok a legutóbbi időkig kitagadták a melegségüket felvállalókat! Őket is elkeseríti: az egyházak részt vesznek homofób tevékenységek, politikai akciók kiszolgálásában. (A Mazsihisz kezd magára találni a kérdésben, és itthon az egyik egyház a kevesek közül, ami elhatárolódik a melegeket ért állami támadásoktól).

Michael Shudrich elképesztően nagyhatású, (rövid!) beszédet tartott, melynek lényege:

„Minden ember Isten teremtménye, és nekünk nincs jogunk megítélni másokat. Az ítélet Isten dolga”.

Nem szeretnék arról beszélni, hogy nem értek egyet az LMBTQ kifejezéssel, és sok dologgal, ami az LMBTQ környékén történik. Ennek nincs most itt az ideje. Túlságosan aggódom a jövőért, a melegek, a zsidók jövőjéért, a magyarok jövőjéért.

Egy olyan referendum következik, ami egy gyerekvédelembe bújtatott homofób gyűlöletbeszéd! Mi jöhet utána, milyen törvény következik? Nem tudom, én megteszem, ami tudok…
Ezért mentem a brit külügyminisztériumba: mert a londoni GIC+ konferencia, és deklaráció egy egyedülálló, minden kontinenst átfogó egyházi kiállás a melegek elfogadása mellett.

A cikk a MAZSÖK támogatásával valósult meg.

A Vélemény rovatban közreadott cikkek nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség véleményét, álláspontját.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp