Mégsem neveznek el utcát az antiszemita orvosról Kolozsváron

Az inzulin felfedezésében közreműködő antiszemita orvosprofesszorról, Nicolae Paulescuról nevezett volna egy utcát a kolozsvári polgármesteri hivatal, de a közfelháborodás hatására végül egyelőre elálltak a tervtől.
A Newsweek február elején írta meg, hogy a kolozsvári polgármesteri hivatal Nicolae Paulescuról akart elnevezni egy utcát, aki 1922-ben megalapította az antiszemita Nemzeti-Keresztény Uniót, amelynek zászlóján horogkereszt szerepelt, 1923-ban pedig a Nemzeti-Keresztény Védelmi Liga alelnöke lett. Írásaiban, felszólalásaiban Paulescu többször „parazitáknak”, „gonosztevőknek” nevezte a zsidókat, írja a maszol.ro.

A Newsweek kérdésére a polgármesteri hivatal azt válaszolta, hogy a „Nicolae Paulescu-kaliberű személyek örökségét egyetlen érett civilizáció sem redukálhatja az illető politikai véleményére, tudósként nyújtott teljesítményüket nemzetközi szinten elismerik”. Az önkormányzat azt is tagadta, hogy ez az utcanév megszegné a fasiszta, legionárius, rasszista vagy idegengyűlölő szimbólumok használatát és az emberiség ellen elkövetett vagy háborús bűnökkel vádolt személyek kultuszának ápolását tiltó 31/2002-es sürgősségi kormányrendeletet.

Nicolae Paulescu

A Kolozsvári Zsidó Hitközség és a romániai antiszemitizmust megfigyelő és ellene fellépő központ (MCA) is levélben tiltakozott korábban az új utcanév ellen.

A kolozsvári városvezetés végül meggondolta magát: Emil Boc polgármester visszavonta a kérést, amelyet a prefektúrához intéztek az új utcanév jóváhagyásáért. Az antiszemita orvosról elnevezett utcák egyébként léteznek más romániai városokban, így Bukarestben és Temesváron is.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp