Holokauszt témájú kiállítást vitt Ózdra a karlendítő jobbikos politikus

A korábban karlendítős fotóiról elhíresült Farkas Péter Barnabás az általa vezetett ózdi múzeumba hívta meg a Holokauszt Emlékközpont időszaki kiállítását.

Farkas Péter Barnabás nyitotta meg az Ózdi Muzeális Gyűjtemény egyik helyiségében a Holokauszt és művészet című kiállítást, amely első alkalommal látható egy vidéki városban. A kiállításon a Jad Vasem gyűjteményéből kiválasztott műalkotások reprodukcióin keresztül nyújtanak bepillantást a holokauszt időszaka alatt inspirált művészet világába.

 

A kiválasztott művek 1939 és az 1945 közötti időszakból származnak, húsz olyan alkotótól, akiknek majdnem a fele veszítette életét a vészkorszakban. A különféle technikával készült képek alatt többek között születésük körülményeiről is olvashatnak a látogatók. A kiállításhoz egy pedagógiai anyag is tartozik, amely nagy segítséget jelenthet a középiskolák tanárainak, hogy ezt a témát komplexebben is körüljárhassák a diákokkal.

Farkas Péter Barnabásról, Ózd korábbi alpolgármesteréről olyan fotók jelentek meg tavaly ősszel, amelyeken egy lengyelországi múzeumban, a zsidók üldözését bemutató tárlat előtt náci karlendítéssel pózol. A fényképek 2018-ban készültek Katowicében a Szilézia történetét bemutató múzeumban.

Farkas Péter Barnabás Katowicében, a Szilézia történetét bemutató múzeumban (Fotó: atv.hu)

Az első fotó megjelenése után Farkas azzal védekezett, hogy nem karlendített, csak társainak intett. A második fotó után pedig arról beszélt, hogy nem volt józan, amikor a fotó készült. Végül pedig lemondott az alpolgármesterségről, bocsánatot kért és ellátogatott a Mazsihisz ajánlására a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba. Az Azonnali értesülése szerint itt ismerkedett meg az Emlékközpont egyik munkatársával, majd hívta meg a vándorkiállítást az ózdi múzeumba, amelynek jelenleg is a vezetője.

A jobbikos politikus a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum és az MMM jelöltjeként indult az ellenzéki előválasztáson Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3-as számú választókerületében. Miután az első „integetős” fotó nyilvánosságra került, a politikus mögül a Jobbik és a DK kivételével kihátráltak a pártok, Farkas pedig vereséget szenvedett az MSZP és a Párbeszéd által indított Kiss Sándorral szemben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp