Költségvetési csalással vádolják Iványi Gábor egyesületét

„Itt nincs költségvetési csalás, ha van ilyen, akkor azt a Miniszterelnökségen tessék keresni”, mondta Iványi Gábor, miután hétfő reggel a NAV 30 munkatársa szállta meg az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai központját házkutatási paranccsal.

„Ez egy demonstratív politikai akció” – mondta a hvg.hu-nak Iványi Gábor, megerősítve, hogy hétfő reggel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nagyjából harminc munkatársa jelent meg az Oltalom Karitatív Egyesület józsefvárosi, Dankó utcai központjában. Házkutatási paranccsal érkeztek. Iványi Gábor szerint ez a régi történet új felvonása lehet: valóban van elmaradásuk a NAV felé, de mint sokszor elmondta, ezt nagyon szívesen kifizetnék, ha végre a magyar állami is kifizetné azt a több milliárd forintot nekik, ami a jog szerint jár – szerinte ez mintegy 12 milliárd forint körüli összeg.

A helyszínen kiderült, hogy a NAV szerint „több jogi személlyel kapcsolatban” és „költségvetési csalás” miatt nyomoznának, ezért jöttek iratokat lefoglalni. Iványi erre azt mondta, ez teljesen váratlanul érte, mert adótartozásról tudott, az egy régi történek, de a többek között a NAV-osok állítása szerint a lelkészképző főiskolájukat és az Oltalom Karitatív Egyesületet érintő költségvetési csalást nem érti. Iványi ragaszkodik a házkutatás során a sajtó jelenlétéhez, aminek a NAV adónyomozói nem örülnek. Iványi Gábor a hvg.hu helyszíni tudósítójának azt mondta, ez „teljes politikai letámadás”, nem sokkal azután, hogy őt az ellenzék köztársasági elnökjelöltnek jelölte volna. Iványi a NAV-osokhoz fordulva kijelentette:

„Itt nincs költségvetési csalás, ha van ilyen, akkor azt a Miniszterelnökségen tessék keresni”, mondta Iványi, aki hangsúlyozta, hogy a magyar költségvetésből hiányzik több százmilliárd forint, amely „elveszítette közpénz jellegét”, míg az ő egyháza és a karitatív szervezetei állami feladatot átvállalva segít az embereken.

A helyszínen egy idő után az a helyzet alakult ki, hogy Iványi és a vele együtt mozgó újságírók előtt elzárták az utat a NAV-osok, így Iványi sem tudott ott lenni az irodákban, ahol éppen a házkutatás folyt.

Iványi Gábor és egyesülete mellett kiállt számos ellenzéki politikus, többek között Dobrev Klára, Karácsony Gergely, Szabó Tímea, Donáth Anna és civilek is, Noár videót is közzétett az üggyel kapcsolatban.

Szentesi Éva egy Facebook posztban írt arról, hogy Iványiék zaklatása helyett a NAV-nak inkább azzal a friss hírrel kellene foglalkoznia, miszerint a Matolcsy György köréhez tartozók milliárdos üzletekhez jutottak az elmúlt években.

Korábban zsidó szervezetek is támogatták Iványi Gáborék egyházát az adósságaik törlesztésében.

Több mint egymillió forintot ad a Mazsihisz és a BZSH Iványi Gáboréknak – Kibic Magazin

Eddig a civilek és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséggel szolidáris szervezetek akciója révén 60 millió forint adomány gyűlt össze. Mint arról korábban beszámoltunk, számos állapolgár, így a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség tagjai spontán adakoztak Iványi Gábor egyházának, miután kiderült, hogy tartozás miatt a Nemzeti Közművek elzárta a gázt az egyik iskolájuknál.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp