Először neveztek ki Izraelben ultraortodox nőt egy vallási tanács élére

Rivka Azriel kinevezésével kétszeresen is áttörte az üvegplafont Matan Kahana Izrael vallásügyi minisztere szerint.

Matan Kahana vallásügyi miniszter Rivka Azrielt nevezték ki Binjamina város vallási tanácsának élére. Ezzel ő lett az első ultraortodox nő, illetve a második nő egyáltalán, aki valaha is ilyen pozíciót töltött be Izraelben, közölte a Times of Israel.

Fotó: Matan Kahana / Facebook

Binjamina vallási tanácsának vezetőjeként Azriel feladata lesz a város különböző vallási szolgáltatásainak, a kóser minősítésnek, a házassági engedélyek kiadásának, a temetkezési szolgáltatásoknak, a rituális fürdőknek és a zsidó élet egyéb közösségi vonatkozásainak felügyelete.

A lap megjegyzi, hogy Azriel az első nő, akit a vallási szolgálatokért felelős miniszter kinevezett, technikailag azonban a második olyan nő, aki valaha is vallási tanácsot vezetett Izraelben. Az elsőt, Szmadar Grosszot a közép-izraeli Kfar Szaba város városi tanácsa választotta meg erre a tisztségre 2004-ben. Kilenc hónappal kinevezése után, a helyi rabbik heves ellenállása miatt, Grosz inkább a lemondás mellett döntött.

„Rivka kétszeresen is áttörte az üvegplafont, mint az első nő, akit valaha is kineveztek, és mint olyan nő, aki kifejezetten a haredi közösségből érkezik” – mondta Kahana.

Azriel kinevezése része Kahana nagyobb erőfeszítéseinek, amelyek az ország vallási szolgálatainak megreformálására irányulnak. Ennek keretében több nőt neveznek ki vezetői pozíciókba, megreformálnák a betérés feltételeit, valamint megnyitották a kósersági felügyeletet a versenyszféra előtt.

A betérések befagyasztásával tiltakozik a reformok ellen az izraeli főrabbi – Kibic Magazin

David Lau szerint a zsidó nép kettészakadását fogja eredményezni, ha a betérések feletti kontroll kikerülne az ortodox főrabbinátus felügyelete alól. David Lau, Izrael askenázi főrabbija kedden közölte Naftali Benet miniszterelnökkel, hogy a jövőben nem fogja jóvá hagyni a zsidó vallásra való betéréseket, egészen addig, amíg a kormány nem áll el a betérési folyamat megkönnyítését célzó terveitől, közölte a Times of Israel.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp