Magyar-ukrán összefogásban újul meg a beregszászi zsinagóga

“Mutassuk meg a világnak, hogy az erő az alkotásban és nem a rombolásban van”, mondta a felújítás kapcsán Magyar Levente államtitkár Ukrajna aktuális biztonsági helyzetére utalva.

A XIX. század végén épült impozáns nagyzsinagógát gyakorlatilag bezárták egy betonszarkofágba, amikor a múlt század hatvanas éveiben művelődési házzá alakították. A felújítás részeként most elbontják ezt a szarkofágot, amelyet Magyar Levente a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára történelmi pillanatnak nevezett.

A zsinagóga 1929-ben

Ukrajna aktuális biztonsági helyzetéről szólva Magyar Levente kijelentette, hogy “a világ vezető hatalmai újfent politikai játszótérként kezelik térségünket”.

Mint fogalmazott, a mai eseménnyel is “azt üzenjük a nagyhatalmaknak: ha már muszáj, lezáratlan XX. századi konfliktusaikat máshol és másképpen rendezzék, és hagyjanak bennünket békésen építkezni”.

“Mutassuk meg a világnak, hogy az erő az alkotásban és nem a rombolásban, az összefogásban és nem az elkülönülésben, az egymással szembeni nagyvonalúságban, nem pedig rövidlátó szűkkeblűségben rejlik” – zárta gondolatait a parlamenti államtitkár.

A zsinagóga betoszarkofágban

A kivitelezési munkálatok 2023-ban kezdődnek meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a Beregszászi Városi Tanács kezdeményezésére Magyarország kormányának finanszírozásával és a Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal támogatásával. A tervek szerint 2024 végén nyílhat meg a felújított zsinagóga és a hozzá szervesen kapcsolódó új szárny alkotta kulturális közösségi tér.

Viktor Mikita, Kárpátalja megye kormányzója válaszbeszédében köszönetet mondott azért a rendkívül fontos támogatásért, amelyet Magyarország nyújt Ukrajnának a jelenlegi nehéz időszakban. Az új kulturális központ növeli a térség turisztikai vonzerejét, ezért a megye vezetése nagyra értékeli a magyar részről érkező partneri segítséget, és támogatja a folytonos párbeszédet.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp