94 éves korában elhunyt Gavriel Bach, az Eichmann-per egyik ügyésze

Bach az Eichmann-pert követően államügyészként és a Legfelsőbb Bíróság bírájaként is tevékenykedett.

Adolf Eichmann SS-alezredes ellen 1961. április 11. és december 11. között zajlott per Izraelben. A közép-kelet-európai zsidóság második világháború alatti deportálásában és megsemmisítésében vezető szerepet játszó Adolf Eichmann ellen emberiesség elleni bűntettért, a zsidóság deportálásában való vezető jellegű tevékenységért, valamint a deportáltak szisztematikus megsemmisítésének ötlete miatt emeltek vádat. Több vádpontban elítélték, 1962-ben pedig felakasztották.

Gavriel Bach az Eichmann-perben (Fotó: Jad Vasem)

Gavriel Bach a per idején az ügyészségen dolgozott, az ő feladata volt a bizonyítékok begyűjtése. „Ha valaki igazán megérdemli a halált, akkor az ő” – mondta Bach egy 2017-es interjúban.

Bach 1927-ben született Németországban, családjával Berlinben élt, ahonnét 1938-ban a kristályéjszaka előtt egy hónappal Amszterdamba távoztak. 1940-ben, két hónappal a német megszállás előtt alijáztak Palesztinába. Bach 1969 és 1982 között Izrael Állam főügyésze, majd ezt követően 15 éven át az Izraeli Legfelsőbb Bíróság bírája volt.

Másfél óra alatt döntöttek a nácik „a zsidókérdés végső megoldásáról” – Kibic Magazin

80 éve, 1942. január 20-án rendezték a Wannsee-konferenciát, amelyen Adolf Eichmann és társai kimondták az európai zsidóság halálos ítéletét. A Berlin délnyugati csücskében fekvő tó, a Wannsee partján található pazar villák egyikében mondták ki a végítéletet a náci elit képviselői arról a népcsoportról, amelynek gyűlölete már Adolf Hitler ideológiai alapvetéséből, a Mein Kampfból is sugárzott.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp