Jogi lépésekkel fenyeget a Mi Hazánk, amiért nem tarthattak lakossági fórumot egy zsinagógában

A szélsőséges párt zalaegerszegi képviselőjelöltje szerint „nagyban a zsidóságnak köszönhető”, hogy nem tarthatnak kampányrendezvényt a város egykori zsinagógájának épületében.

Toroczkai László, a szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom elnöke, a párt helyi jelöltjével, Kiss Ferenccel tartott volna szombat este lakossági fórumot Zalaegerszegen a város volt zsinagógájának épületében, amely ma már Városi Hangverseny- és Kiállítóteremként funkcionál. Erre reagálva a Mazsihisz közleményben tiltakozott az ellen, hogy a kisebbségek ellen nyíltan uszító párt kampányrendezvényt tartson az egykori zsinagógában.

Tiltakozik a Mazsihisz, mert a Mi Hazánk a zalaegerszegi zsinagógában tartana kampánygyűlést – Kibic Magazin

A Mazsihisz pártpolitikai ügyekben továbbra sem kíván megnyilvánulni, de a Mi Hazánk tervezett zsinagógai rendezvénye olyan provokáció, ami ellen fel kell lépniük, tudatja közleményében a szervezet. „A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) vezetősége mély megdöbbenéssel értesült arról, hogy 2022. február 19-én, a szélsőséges nézeteiről ismert Mi Hazánk Mozgalom választási rendezvényt fog tartani a zalaegerszegi zsinagógában” – olvasható a szervezet közleményében.

„Egy ilyen esemény méltatlan a hely történetéhez, és meggyalázza mártírjaink emlékét”

– írták, majd felszólították az épületet fenntartó önkormányzatot, hogy vonja vissza a bérleti szerződést a szélsőséges párttal.

A Zalaegerszeg önkormányzata, pontosabban a helyszínt működtető Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ igazgatója, Flaisz Gergő ezt követően arról tájékoztatta Heisler Andrást, a Mazsihisz elnökét, hogy „a város történelmi értékeit, egykori polgártársaink szellemi örökségét, az adott épület korábbi funkcióját és az érintettek érzékenységét” szem előtt tartva a politikai fórum megtartását a kérelmező részére egy másik intézményegységben fogják biztosítani.

Flaisz arról is írt, hogy eredetileg azért döntöttek úgy, hogy bérbe adják a zsinagógát a Mi Hazánk rendezvényére, mert az egy bejegyzett párt, és az elmúlt években majdnem minden politikai párt tartott már rendezvényt az épületben. Az igazgató szerint a Mi Hazánk is erre hivatkozva kérte a zsinagóga bérbe adását.

A döntést, hogy mégsem fórumozhatnak az egykori zsinagógában, eléggé zokon vette a Mi Hazánk. A lakossági fórum előtt az épület elé gyűltek a párt hívei, ahol az Kiss Ferenc a Mazsihisz közleményére utalva azt mondta, hogy „sok fiatal azt sem tudja, hogy miről beszélnek a… felekezetnek a tagjai”. A képviselőjelölt szerint, az, hogy nem fórumozhatnak a zsinagógában, az „nagyban a zsidóságnak köszönhető”. Toroczkai pedig arról panaszkodott, hogy kitiltották őket az épületből, „ami valamikor állítólag zsinagóga volt”.

A pártelnök korábban a Telexnek azt nyilatkozta, hogy

„a zalaegerszegi városvezetés először nem fogalmazott meg kifogásokat, jelenleg viszont a Mazsihisz első csettintésére a városvezetés visszavonta a korábban megkötött bérleti szerződést, ami miatt a megfelelő jogi lépéseket meg fogjuk tenni”.

A zalaegerszegi zsinagógát 1960-ban a Magyar Izraeliták Országos Szövetsége 400 000 forintért adta el a városi tanácsnak, miután a város zsidósága szinte teljes egészében a holokauszt áldozata lett. Az épületet felújították, majd 1983-ban megnyílt benne a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem néven ismert intézmény. 2014-től a zsinagógában egy állandó kiállítás őrzi a helyi zsidóság emlékét.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp