Tiltakozik a Mazsihisz, mert a Mi Hazánk a zalaegerszegi zsinagógában tartana kampánygyűlést

A Mazsihisz pártpolitikai ügyekben továbbra sem kíván megnyilvánulni, de a Mi Hazánk tervezett zsinagógai rendezvénye olyan provokáció, ami ellen fel kell lépniük, tudatja közleményében a szervezet.

„A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) vezetősége mély megdöbbenéssel értesült arról, hogy 2022. február 19-én, a szélsőséges nézeteiről ismert Mi Hazánk Mozgalom választási rendezvényt fog tartani a zalaegerszegi zsinagógában”

– olvasható a szervezet közleményében.

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke (Fotó: Elekes Andor / Wikimedia Commons)

A Mazsihisz szerint a „zsinagóga épülete a zsidó közösség és a város számára is kiemelt jelentőségű hely. Emléket állít Zalaegerszeg egykor virágzó zsidó közösségének, amelynek tagjait 1944-ben haláltáborokba hurcolták”.

Ezért tiltakoznak „az ellen, hogy egy, a magyar zsidóság számára fontos helyen egy olyan mozgalom tartson rendezvényt, amelynek tagjai nyilvános beszédeikben, internetes posztjaikban nyíltan uszítanak a kisebbségek ellen”.

„Egy ilyen esemény méltatlan a hely történetéhez, és meggyalázza mártírjaink emlékét”

– írják

A közlemény szerint „a Mazsihisz számára kiemelt fontosságú a zsidó vallás, kultúra és közösség védelme, így kötelességünk felszólalni minden olyan próbálkozással szemben, amely értékeinket súlyosan sérti”.

„Felszólítjuk az épület fenntartóját, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatát, hogy a helyszín bérbeadására vonatkozó korábbi döntését vonja vissza és ne járuljon hozzá, hogy az egykor zsinagógaként működő épületben a Mi Hazánk Mozgalom választási rendezvényt tarthasson!”

– zárul a Mazsihisz közleménye.

Zsidózva emlékezett meg 56-ról a Mi Hazánk – Kibic Magazin

A szélsőjobboldali párt rendezvényén a zsidókon kívül még a könyvégetés jutott eszébe a felszólalóknak az 1956-os forradalomról. A Telex tudósítása szerint Toroczkai László beszédében kiemelte, eljött az ideje annak, hogy őszintén beszéljünk 56-ról. Ami a pártelnök értelmezése alapján azt jelenti, hogy néhány kommunista vezető zsidó származására kell tenni a hangsúlyt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp