Törökország és Izrael segítheti Európát az orosz gázfüggőség leküzdésében?

Izraelnek jelentékeny mennyiségű földgáz tartalékai vannak partjai közelében, amelyek az elmúlt 10 évben lettek igazán kiaknázva

Moszkva egyik legfontosabb ütőkártyája az öreg kontinenssel szemben az a hatalmas mennyiségű gáz, amelyet az orosz vezetékek nyugatra juttatnak. Egyelőre csak az amerikai és katari cseppfolyós gázszállítmányok jelentenek drága és korlátozott alternatívát. De lehetséges-e, hogy Európa újabb, közelebbi gázforrásokhoz jut?

Erdogan török elnök aktívan részt vesz az orosz-ukrán konfliktus körüli diplomáciai manőverekben, komolyan támogatja Ukrajna hadseregét új fejlesztésű drónok eladásával, miközben az oroszokkal is viszonylag jól együttműködik a fegyverkereskedelemben és Szíria kérdésében.

Most pedig bejelentette, hogy Törökország elvben hajlandó lenne segíteni abban, hogy az Izrael partjainak közelében kitermelt földgáz eljuthasson Európába, ezzel is növelve a kontinens energiabiztonságát, írja a danubeinstitute.blog.hu.

Ankarának a török gazdaság mostani mélyrepülése miatt nagy szüksége van arra, hogy nyisson a külvilág felé. A legújabb manőverrel egyszerre tenne gesztust Izrael és Európa felé. A zsidó állammal a palesztin kérdés miatt nem túlságosan jó a kapcsolat, Jeruzsálem pedig a közelmúltban Görögország és Franciaország felé közeledett az Égei-tengeren kialakult feszült légkörben. Lehetséges, hogy Ankara most megpróbálja ezzel a sajátos manőverrel normalizálni a kapcsolatokat.

Izraelnek valóban jelentékeny mennyiségű földgáz tartalékai vannak partjai közelében, amelyek az elmúlt 10 évben lettek igazán kiaknázva. Ha a komoly izraeli gáztartalékokat és Európát össze lehetne kötni, jelentősen enyhülne az orosz diplomácia nyomása az energiaellátással kapcsolatosan.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp