Guinness-rekordot ért az izraeli ültetvényen termesztett óriáseper

Az izraeli Ariel család által termesztett szamóca egy japán eper hét évvel ezelőtti rekordját döntötte meg.

Egy Izraelben termesztett, 289 grammos, óriás méretű eperről megerősítették, hogy új Guinness-világrekordot állított fel, mint a valaha volt legnehezebb szamóca, erről adott ki tegnap közleményt a kiemelkedő teljesítményeket nyomon követő szervezet.

A világrekorder izraeli szamóca (Fotó: Guinness)

A látványos méretű gyümölcsöt az Ariel család által üzemeltetett ültetvényen fedezték fel a Kadima-Zoran mezőgazdasági közösségben, Izrael központi részén. A rekorder eper a közlemény szerint 18 centiméter hosszú, négy centiméter vastag és 34 centiméteres kerületű volt.

Az eper az Ilan fajtából származik, amelyet eredetileg Nir Dai nemesített ki az Izraeli Mezőgazdasági Kutatási Szervezetnél, és amely arról ismert, hogy nagy méretű termést ad. Dai szerint a hideg időjárás miatt későn kezdődött az eper szezonja, ami lehetővé tette, hogy több bogyó egyetlen nagy gyümölccsé nőjön össze. A szamóca a virágzástól számítva több mint 45 napig lassan fejlődött, ami a teljes érési szakaszban a nagy méretét okozta.

Az Ariel család – apa és négy fia – idén négy túlméretezett epret termesztett, de csak az egyik verte meg a korábbi 250 grammos rekordtartót, amelyet a japán Fukuokában mértek meg 2015. január 28-án. A Ynet-nek nyilatkozva az Ariel testvérek elmondták, hogy pénteken fedezték fel a rekorddöntő epret. Elmondásuk szerint ez volt a legnagyobb, amire emlékeznek a gyümölcstermesztéssel töltött több mint négy évtized alatt.

Megnézték a Guinness Rekordok Könyvét, és megállapították, hogy van egy új versenyzőjük a legnagyobb eper címért. Szombat este bejelentették az igényt a Guinness honlapján, másnap pedig közjegyzőt hívtak, hogy tanúi lehessenek a hivatalos mérlegelésnek, mielőtt a gyümölcs elkezdett volna romlani és veszíteni a méretéből. A testvérek a mérlegelésről egy rövid videót is készítettek, amelyben az epret egy iPhone XR-hez hasonlították, amely alig feleakkora súlyú.

Az Ariel testvérek azt nem árulták el, hogy mi lesz a díjnyertes gyümölccsel, illetve azt sem, ha megkóstolták, milyen volt az íze. (Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp