A magyar zsidó Greta Garbo, aki Hitlert is elbűvölte

“Ez valamiféle genetikai tévedés kell legyen, mert egy ilyen tehetséges színésznő nem lehet zsidó”, mondta Hitler Gaál Franciskáról.

Gaál Franciska 1903 februárjában született Budapesten. Az eredeti vezetékneve Silberspitz volt, de később egykori tanára, Gál Gyula javaslatára megváltoztatta. A színészet annyira fontos lett neki, hogy a Színiakadémia felvételijén idősebbnek hazudta magát.

Molnár Ferenc is felfigyelt rá, a színészi játéka rabul ejtette az írót. 1921 őszén neki ajánlotta az Ibolya c. darab főszerepét. Ezután sorban jöttek a nagy szerepek, neves színházak állandó társulati tagja volt, sőt a Vígszínházban tíz éven keresztül játszhatott például Fedák Sári oldalán és címszerepekben is.

Gaál Franciska

Harminc évesen filmsztár lett, és meghódította a német és a nemzetközi filmpiacot is. Úgy tűnt, hogy a karrierje felfelé ível Berlinben, de a nácik hatalomra jutásával fordult a kocka, és kiutasították Németországból. Véletlen-e vagy sem, de végül Moszkvában lett hatalmas sztár, írja a life.hu.

Érdekesség, hogy zsidó származása ellenére Hitler rajongója volt Gaál Franciskának: „ez valamiféle genetikai tévedés kell legyen, mert egy ilyen tehetséges színésznő nem lehet zsidó” – mondta a legendák szerint Hitler.

Sztálint is elbűvölte
Gaál Franciska Keleten azért is válhatott akkora sztárrá, mert Marlene Dietrich vagy Greta Garbo filmjei el sem juthattak a Szovjetunióba. Péter és Kismama című filmjét orosz felirattal mindenhol levetítették.

Hitler után Sztálin is csodálta, anyagi biztonságot és moszkvai otthont kaphatott volna. Franciska visszautasította az orosz államfő ajánlatát és végül Hollywoodban próbált szerencsét.

A színésznő amerikai karrierje rövid volt, mert édesanyja betegsége miatt haza kellett jönnie Magyarországra. Itthon azonban üldözték a származása miatt. 1947-ben emigrált New Yorkba, majd 26 évvel később egy szegénykórházban érte utol a halál.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp