Valami új, valami szokatlan: jiddis hét az Izraeli Kulturális Intézetben

A február 21-27-ig tartó héten bepillantást nyerhetünk a „hipszter-jiddis” szubkultúrába, az Izraelben jiddist beszélő ortodoxok életébe, részt vehetünk egyetemi szintű előadásokon a jiddis nyelv történetéről, sőt, klezmerre is jut idő.

A február 21-től 27-ig tartó rendezvénysorozatnak három főbb iránya lesz, mondta el Ledniczky Lívia, az Izraeli Kulturális Intézet programigazgatója. Az egyik az Izraelben élő, jiddis nyelvet beszélő ortodox közösségek életébe való bepillantás; a másik a jiddis nyelvnek a nyelvtörténeti bemutatása izraeli egyetemi oktatók bevonásával, kitérve a jiddis nyelv száz évvel ezelőtti palesztinai megjelenésére, valamint  az askenáz világ és az arab kultúra közötti kapcsolatokra.

“Ebben a témakörben a téma egyik legfőbb szakértője, Jonathan Mendel professzor tart majd online előadást, s ha személyes megjegyzést tehetek, az ő előadását én magam is nagy izgalommal várom, szerintem nagyon sok újdonságot és érdekességet hallunk majd tőle”, mondja Ledniczky Lívia a mazsihisz.hu-nak adott interjúban.

Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár vezetőjének workshopján a jiddis nyelvű kéziratokkal ismerkedhetnek meg a látogatók, emellett egy kapszula kiállítással is készül a múzeum a jiddis hétre. Mivel Izraelben a fiatalok között a jiddis a reneszánszát éli, ezért az IKI szeretné bemutatni a „hipszter-jiddist”, ennek keretében látják vendégül a Saul fia kapcsán ismert Mendy Cahan, és szerveznek egy jiddis nyelvű jógaórát is, ami még sosem volt Magyarországon.

Az IKI a tervek szerint még két tematikus hetet tart idén. Nyár elején egy szefárd hetet, ősszel pedig az izraeli gazdaságról, az izraeli startup cégekről, gyógyszeriparról és high-technológiák bemutatásáról szeretnének egy tematikus hetet összeállítani.

Ledniczky Lívia programigazgató

Részletes program

Február 21., hétfő:
18 óra: Mea She’arim kiállításmegnyitó
18 óra 30: Komoróczy Szonja: Tények és tévhitek a Shtisel sorozatból

Február 22.e, kedd:
18 órától 19 óráig: Jiddis jóga: mozgás és nyelvtanulás egyben (online)
19 órától 20 óra 30-ig: Daniel Ziss: Thieves Language – angol nyelvű nyelvtörténeti előadás

Február 23., szerda:
18 órától 19 óra 30-ig: Askenáz konyha – főzőkurzus Borgula Andrással a Gólem Színházban
19 órától 20 óra 30-ig: The Young Yiddish Project: alternatív kulturális terek – online beszélgetés Mendy Cahannal

Február 24., csütörtök:
16 óra 30-tól 18 óráig: Jonatan Mendel: Palestinian Yiddish in 18th century (online előadás)
18 óra: a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár kapszulakiállításának megnyitója

Február 26., szombat:
19 órától 20 óráig: Osztrák zsidó zeneszerzők művei. Közreműködik: Jekatyerina Frolova (hegedű), Andrea Linsbauer (zongora), Benjamin Harasko (ének),  Osztrák Kulturális Fórum.
20 órától 21 óra 30-ig: Jiddis kvíz- est az Irish Pubban

Február 27., vasárnap:
17 órától 18 óráig: Jiddis kéziratolvasás – Toronyi Zsuzsanna workshopja,  Magyra Zsidó Múzeum és Levéltár
19 órától 20 óra 30-ig: Jávori Ferenc „Fegya” és Gazda Bence, a Budapest Klezmer Band művészeinek zárókoncertje az Eötvös10 Művelődési Házban.

Egyes programokra korlátozott a férőhely, a szervezők ezért azt kérik, hogy ezen az internetes felületen biztosítsák a helyüket előzetes regisztrációval!

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp