Arra kéri egy londoni focicsapat a szurkolóit, hogy többé ne nevezzék magukat bibsinek

A Tottenham szurkolói magukat évtizedek óta Yid Army, vagyis Bibsi Sereg néven emlegetik, amit a londoni klub vezetősége szerint most már be kellene fejezni.

A jelentős zsidó szurkolótáborral rendelkező és a rivális csapatok szurkolói körében is zsidónak számító londoni Tottenham Hotspur a honlapján közzétett nyilatkozatában arra kérte a szurkolóit, hogy hagyjanak fel a yid és yiddo (magyarul talán a bibsi és biboldónak megfelelő) szavak használatával.

A Tottenham szurkolói

A közlemény szerint nem szeretnék, hogy a továbbiakban ezeket a szavakat a klubbal azonosítsák, mivel szitokszavakról van szó, amelyek kirekesztő jelentéssel bírnak. A Tottenham szerint ezeket a szavakat a saját szurkolói azért kezdték el használni, mert a rivális csapatok szurkolóinak antiszemita skandálásairól úgy próbálták elterelni a figyelmet, hogy magukévá tették a szitokszavakat és ezzel kifordították azok jelentését.

„Néhány szurkoló többek között azért választja most is a Yid Army skandálását, hogy egységet és támogatást mutasson a csapat, valamint egymás iránt, védekezési mechanizmusként a még mindig létező antiszemita gyalázkodásokkal szemben, valamint a Spurs-szurkolóként való azonosítás egyik módjaként” – áll a közleményben.

A klub arra is kitér, hogy megpróbálnak mindenki számára befogadó környezetet teremteni, ennek azonban a szitokszavak sokszor útjában állnak. A csapat szerit a szurkolók nagy része is tisztában van azzal, hogy ezeknek a szavaknak kirekesztő jelentésük van a zsidó emberek számára.

A lépés azért is érdekes, mert 2020-ban még a Tottenham vezetősége az ellen tiltakozott, hogy az Oxford Szótár rasszista szitokszónak minősítette a Yid szót, arra hivatkozva, hogy sok szurkoló büszkén alkalmazza azt.

A klub visszakozását a témában több szurkoló visszautasította, köztük a Spiked brit sportoldal egyik rovatvezetője, aki szerint a csapat döntése közvetve felhatalmazza az igazi antiszemitákat azzal, hogy hagyja, hogy ők határozzák meg a Yid szó jelentését. (JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp