A zsidók kiirtását propagáló tudósról neveznének el utcát Kolozsváron

Nicolae Paulescu azzal együtt, hogy elismert tudósnak számít, korának egyik leghangosabb antiszemitája volt.

Nicolae Paulescu egy román tudós, aki amellett, hogy hozzájárult az inzulin felfedezéséhez korának egyik leghangosabb antiszemitája volt. Írásaiban nyíltan az általa csak férgeknek nevezett zsidók kiirtása mellett foglalt állást, és hozzájárult több, szélsőségesen antiszemita párt és szervezet alapításához is. Róla akarnak most elnevezni egy utcát Kolozsváron, számol be a Főtér.

Nicolae Paulescu

A lap szerint a kolozsvári önkormányzat azon a véleményen van, hogy a nemzetközi szinten is elismert tudós öröksége nem szűkíthető le a politikai nézetei miatt. Az 1931-ben elhunyt Paulescu ráadásul nem számít háborús bűnösnek, és még a Román Tudományos Akadémia is tisztelgett nemrég nagysága előtt.

A Paulescuról elnevezendő utca miatt egyelőre csak a romániai antiszemitizmust megfigyelő és ellene fellépő központ (MCA) tiltakozott. A szervezet szerint ezzel nemcsak törvényt sért az önkormányzat, de aláássa a romániai antiszemitizmus elleni, nemzetközileg megkövetelt küzdelmet is.

Az MCA arra figyelmeztetett, hogy napjainkban a román közéletben megjelentek olyan felelőtlen politikusok, akik egyéni ambíciójuktól hajtva a nemzet egységét és nyugalmát veszélyeztetik azzal, hogy megkísérlik újraírni és meghamisítani a történelmet. A Főtér cikke szerint az MCA, bár nem mondta ki nyíltan, egyértelműen a szélsőségesen nacionalista AUR politikusaira gondolt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp