Meghalt Ivan Reitman

A Szellemirtók, az Ovizsaru és az Ikrek magyar zsidó származású rendezője 75 éves volt.

75 éves korában meghalt Ivan Reitman kanadai filmrendező, producer és forgatókönyvíró. Kaliforniai otthonában, álmában érte a halál.

Ivan Reitman a Szellemirtók szereplőivel

Ivan Reitman 1946-ban született Komáromban, magyar zsidó szülők gyermekeként. Édesanyja túlélte Auschwitzot, édesapja pedig a földalatti ellenállási mozgalomban harcolt a nácik ellen. A család 1950-ben menekültként érkezett Kanadába. Reitman zenei iskolákat végzett, közben több rövidfilmet is készített.

Leginkább vígjátéki munkásságáról vált ismertté, különösen az 1980-as és 1990-es évekből. Nevezetes filmjei közé tartozik a Szellemirtók, a Szellemirtók 2., az Ikrek, az Ovizsaru, a Dave és a Junior. Olyan filmek producere is volt, mint az Party zóna, a Beethoven, a Space Jam – Zűr az űrben, az Intim részek és a Hat nap, hét éjszaka.

Felesége, Geneviève Robert áttért a judaizmusra, három gyermekük született, köztük a Golden Globe-díjas forgatókönyvíró, rendező Jason Reitman.

Ivan Reitman filmrendező csillaga a komáromi mozi bejárata előtt (Fotó: Kibic)

Ivan Reitman 2009-ben a Kanadai Rend tiszteletbeli tagjává avatták „rendezői és produceri munkásságáért, valamint a kanadai film- és televíziós ipar támogatásáért”. 2011 áprilisában szülővárosában, a szlovákiai Komáromban Pro Urbe kitüntetésben részesült. Tavaly októberben pedig hollywoodi mintára csillagot kapott a helyi mozi bejárata előtti járdán.

A Felvidék.ma tudósítása szerint Reitman négyéves kora óta nem járt Komáromban, a díjat utólag, egy szlovák kereskedelmi csatorna jóvoltából juttatták el a filmrendezőnek, aki akkor egy rövid kisfilmben köszönte meg a figyelmességet. A komáromi zsidó hitközség folyamatosan keresi és a világhálónak köszönhetően tartja is elszármazottjukkal a kapcsolatot.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp