Visszaadott egy nácik által elrabolt festményt az örökösöknek Belgium

A belga hatóságok online adatbázist is létrehoztak, hogy segítsék a “kétes eredetű, ismeretlen gyűjteményből” származó művek jogosultjainak azonosítását.


A brüsszeli szépművészeti múzeum visszaadta Lovis Corinth (1858-1925) német festő Virágok című 1913-ban készített alkotását a kép korábbi zsidó tulajdonosai örököseinek – közölte a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap csütörtökön.

Belgium tavaly május végén értesítette a festmény egykori tulajdonosainak Németországban élő leszármazottait, hogy a brüsszeli szépművészeti múzeumban 70 éve őrzött, “ismeretlen gyűjteményből” származó műként számon tartott festményt visszaadják.

Lovis Corinth Virágok c. csendélete

Információk szerint több évtizedes, a második világháború alatt zsidó családoktól elrabolt vagyon felkutatását célzó vizsgálatot követően derült fény a festmény eredetére, majd egykori tulajdonosait is azonosították.

A Virágok című csendélet Gustav és Emma Mayer tulajdona volt, mielőtt elmenekültek volna németországi otthonukból.

Az illetékes belga államtitkárság a visszaadást megerősítő határozatról szóló levelében arra kérte az örökösöket, hogy a visszaszolgáltatást követően a festmény becsült értékét, mintegy 4100 eurót térítsék meg a német hatóságoknak. A család ugyanis az 1960-as évek végén már kártérítést kapott elődeik valamennyi elkobzott vagyonáért – közölték.

A beszámoló szerint a belga hatóságok csütörtökön online adatbázist is létrehoztak a második világháború után állami kézbe került mintegy 2800 műalkotásról. Az adatbázis célja, hogy segítse a “kétes eredetű, ismeretlen gyűjteményből” származó művek lehetséges jogosultjainak azonosítását.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp