Izraeli színekben írt történelmet egy magyar síelő a téli olimpián

Szőllős Barnabásé lett a legjobb eredmény, amelyet izraeli vagy magyar alpesi síző valaha is elért a téli olimpiák történetében.

A magyar származású, de izraeli színekben versenyző Szőllős Barnabás a hatodik helyen végzett alpesi kombinációban a pekingi téli olimpián. Ez az eddigi legjobb eredmény, amelyet magyar alpesi síző valaha is elért az olimpián.

Szőllős Barnabás a pekingi téli olimpián

Korábban Miklós Edit lett 7. Szocsiban lesiklásban. Ez az eredmény egyben Izrael téli olimpiai történetének legjobb helyezése, eddig csak a Galit Hajat, Szergej Szakhnovszkij jégtánckettős ért el hasonlót a 2002-es, Salt Lake Cityben rendezett játékokon.

Az alpesi kombináció egy gyors és egy technikai számot foglal magában, egy lesiklófutam után egy szlalomot is teljesíteniük kell a versenyzőknek. Szőllős a lesiklásban holtversenyben a 11. helyen végzett, a szlalomot viszont a második helyen zárta. Az összetett eredménye a hatodik helyre volt elég.

„Nagy megtiszteltetés itt lenni és Izraelt képviselni”

– nyilatkozta a 23 éves síelő a Haaretznek. Szőllős Barnabás köszönetet mondott édesapjának, aki edzőként segíti, valamint minden izraelinek, aki a felkelt reggel, hogy megnézze a versenyét és szurkoljon neki.

Szőllős Barnabás a pekingi olimpiát két 30. hellyel kezdte (szuper-óriásműlesiklásban és lesiklásban), és még két számban, műlesiklásban és óriás-műlesiklásban fog indulni a jövő héten. Húga, a 19 éves Noa eddig egy 41. helyezést ért el női szlalomban, az óriás-műlesiklásban kiesett. Neki még a pénteki szuper-óriásműlesiklás verseny van hátra.

Magyar testvérpár képviseli Izraelt a pekingi téli olimpián – Kibic Magazin

Szőllős Noa és testvére Barnabás a téli olimpia alpesisí-versenyein indulnak majd izraeli színekben. A Szőllős család azután döntött úgy, hogy Noa, Barnabás és Benjámin izraeliként folytatják a versenyzést, hogy 2017-ben a Magyar Síszövetség egy vitatott orvosi igazolás miatt két évre eltiltotta a gyerekeket.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp