Ki volt az a bátor nő, aki bújtatta Anne Frank-ot és megtalálta a naplóját?

Miután hangos volt a sajtó Anne Frank állítólagos elárulójáról, most egy sorozat készül a Nat Geon arról a nőről, aki 2 évig bújtatta a lányt és a családját.

Az elmúlt napokban Anne Frank állítólagos elárulójától volt hangos a világsajtó, miután Rosemary Sullivan új könyve (Nyomozás Anne Frank ügyében – Az árulás igaz története) azt állította, hogy a nácik elől rejtőzködő Frank család amszterdami búvóhelyét egy zsidó jegyző árulhatta el a megszállóknak a második világháború idején. A kötet ezen állítása hatalmas vitákat váltott ki, Hollandiában ennek eredményeként egyelőre leállították a második kiadás nyomtatását, az Európai Zsidó Kongresszus pedig a könyv visszavonását követelte.

Ebből is látszik, hogy Anne Frank története még mindig hatalmas érdeklődést vált ki: jól mutatja ezt az is, hogy a Disney+ berendelt egy Nat Geo-minisorozatot, amely a család bujtatóját, Miep Giest állítja a középpontba, írja a Könyves Magazin. Az akkor húszas éveiben járó nőt főnöke, Otto Frank kérte meg arra, hogy rejtse el őt és a családját a nácik elől. Miep Gies nem habozott teljesíteni a kérést, és férjével, Jannal két évig összesen nyolc embert bujtattak a hátsó traktusban. Ő volt az is, aki megtalálta Anne Frank naplóját és megőrizte, majd átadta a világháborút a családból egyedül túlélő Otto Franknak.

Miep Gies

A 7 epizódos minisorozat A Small Light (~ Egy kis fény) címet viseli majd. A címet Miep Gies inspirálta.

A 2010-ben 100 évesen elhunyt asszony egyszer azt nyilatkozta, hogy nem szereti, ha hősként emlegetik, mások megsegítését ugyanis nem tekintette különleges dolognak. Szerinte ugyanis egy átlagos titkárnő, egy háziasszony vagy egy kamasz is képes arra, hogy egy kis fényt gyújtson egy sötét szobában.

A forgatás várhatóan a következő hónapokban kezdődik európai helyszíneken.

Kapcsolódó cikkünk:

Szakértők kétlik, hogy Anne Frankot és családját egy zsidó jegyző árulta el – Kibic Magazin

A tudósok általában – nagyon helyesen – fenntartásokkal kezelik eredményeiket. Ők azonban meg vannak győződve erről a szegény jegyzőről, mondta egy holland kutató arról az új könyvről, amely szerint egy zsidó jegyző árulta el a Frank családot a náciknak.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp