A felújított karcagi zsinagóga is indul egy nemzetközi építészeti versenyen

A több mint 120 éves karcagi zsinagógára Műemlék kategóriában lehet szavazni a Baumit építőipari vállalat versenyén.

ABaumit Life Challenge egy olyan kétévente megrendezésre kerülő nemzetközi építészeti verseny, amely célja, hogy díjazza és bemutassa azokat a Baumit építőipari vállalat anyagaival készült épületeket, amelyek inspirálják az építészeket a minőségi és egyedi homlokzatok megtervezésében, és egyben segítse őket a megvalósításukban.

A karcagi zsinagóga (Fotó: Bodnár Benedek / Baumit)

A pályázatot most az ötödik alkalommal hirdették meg hat kategóriában: Családi ház, Társasház, Középület, Energetikai felújítás, Speciális struktúra és Műemlék. Az utóbbi kategóriában indul a karcagi zsinagóga felújított épülete. Az 1899-ben emelt zsinagógát 2020-ban renoválták a hitközség megrendelésére.

A felújítás több mint 70 millió forintba került, amihez a Miniszterelnökség és a Mazsihisz adott támogatást. A kivitelezés során a tető és a külső homlokzat teljesen megújult. A műemlékvédelmi hatóság történeti kutatást végzett és feltárta az épület eredeti színeit.

Az online szavazáson 23 ország több mint 300 projektje vesz részt. Magyarországon egyébként meghívásos a pályázat, amelyen építészek vehetnek részt pályázóként. Ez a karcagi zsinagóga esetében Szikra Zoltán. A karcagi zsinagógára ezen a linken lehet szavazni.

A karcagi zsinagóga 1983-ban (Fotó: Fortepan / Gazda Anikó)

Az online közönségszavazás 2022. február 7-én indul és április 17-ig tart. A pályaműveket ezután egy építészekből álló nemzetközi zsűri bírálja el. Ők választják ki kategóriánként a 6-6 döntős épületet, majd közülük a díjazottat és egy fődíjas épületet. Az eredményhirdető gálaest május 19-én a spanyolországi Valenciában kerül megrendezésre.

A karcagi Jász-Nagykun-Szolnok megye utolsó, építése óta eredeti funkciójában megmaradt zsinagógája. Az épület megújult külső homlokzata nemrég még díszkivilágítást is kapott.

Kielégítőnek mondható a magyarországi zsinagógák állapota – Kibic Magazin

A Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói először készítettek átfogó vizsgálatot a Magyarországon fellelhető zsinagógákról. Megállapításaikat egy most megjelent beszámolóban tették közre. A Jeruzsálemi Héber Egyetem Zsidó Művészeti Központ (CJA) néven működő kutatóintézete a napokban hozta napvilágra a Jelentés a magyarországi kutatásról 2018-2019 és a Magyarországon fennmaradt zsinagógaépületek teljes listája című beszámolóját, amelyben az intézet munkatársai egy átfogó képet adnak a hazai zsinagógák jelenlegi állapotáról.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp