Izrael-párti amerikai zsidók tiltakoznak a telepes erőszak ellen

Arra kérik a diaszpórában működő zsidó szervezeteket, többek között a Mazsihiszt és az EMIH-et is, gyakoroljanak nyomást az izraeli kormányra, hogy fékezzék meg a rasszista telepeseket.

Január végén hét tekintélyes Izrael-párti amerikai zsidó szervezet – amelyek az amerikai zsidó közösségek több mint háromnegyedét képviselik – levelet küldött az izraeli kormánynak, melyben elítélik „az izraeli zsidó szélsőségesek által a Nyugati Parton a palesztinok, izraeli civilek és az IDF katonái ellen elkövetett folyamatos terrorizmust és politikai erőszakot”.

Dr. Ron Kronish rabbi, az Izraeli Vallásközi Koordinációs Tanács (ICCI) alapítója üdvözölte a levelet, és arra kérte a diaszpórában élő többi zsidó szervezetet is, hogy „folytassanak szisztematikus kampányt – együttműködve az érintett izraeli szervezetekkel –, amivel rábírhatják az izraeli kormányt, hogy komoly és tartós intézkedéseket tegyen ezekkel a bűnözőkkel szemben”.

Kronish rabbi szerint a telepesek közül sokan a Kahanizmus néven ismert rasszista, ultranacionalista mozgalom követői – folyamatosan randalíroznak ártatlan palesztinok és az őket segítő zsidók ellen, a rendőrség, a hadsereg és a kormány hallgatólagos jóváhagyásával. Mivel a jobboldali nacionalista miniszterelnök – és a kormány több jobboldali pártja – nem akarja megbántani a telepeseket, ezért többnyire csak szóban ítélik el a tetteiket, valódi felelősségre vonás csak ritkán történik.

A kahanista Itamar Ben-Gvir (balra) és Benzi Gopstein (jobbra) egy hebroni purim ünnepségen

Dr. Gadi Gvaryahu, a több mint 50 szervezetet tömörítő Tag Meir Fórum – amely egész Izraelben és a Nyugati Parton küzd a rasszizmus, az igazságtalanság és a gyűlölet-bűncselekmények ellen – elnöke szerint ez a jelenség mára egyértelműen elszabadult:

„Az ártatlan palesztinok, emberi jogi aktivisták, rendőrök és izraeli katonák elleni zsidó terror hosszú ideje megszakítás nélkül folyik Izraelben és a Nyugati Parton. Ez a veszélyes jelenség több mint tíz éve napi rendszerességgel fordul elő.”

A telepes erőszak nem csak a palesztinokat, hanem az izraeli keresztényeket is érinti, akik már közös levélben is tiltakoztak tavaly a zsidó radikális csoportok ellen. Számos izraeli politikus és közéleti szereplő is elítélte el az ultranacionalista cselekményeket.

Az izraeli baloldali értelmiség üdvözölte a hét amerikai zsidó szervezet levelet és arra kérte a diaszpóra zsidóságát, hogy mások is csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

A Lehava nevű szélsőjobboldali zsidó szervezet követői
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp