Súlyos vérhiány az izraeli mentősöknél: a vallásos zsidók nem adnak vért LMBTQ ügyek miatt

Sok vallásos zsidónak okoz dilemmát, hogy az életmentés kötelezettsége a fontosabb vagy az, hogy tiltakozzanak ,,az LMBTQ” és a ,,tudatmódosító politikák” ellen. A problémát egy űrlapon szereplő megnevezések okozzák.

A Magen David Adom (MDA) csütörtökön arról számolt be, hogy vérbankjában súlyos hiány tapasztalható a 4 hónapos bojkott miatt az ortodox és nemzeti vallásos közösségek egyes tagjai részéről.

Sok jesiva diák és a haredi közösség tagjai „rendszeres donornak” számítanak a Magen David Adom (MDA) vérbankjában. De most megtagadják a véradást, mivel az „anya” és „apa” megjelölést „szülő 1” és „szülő 2” -re változtatták az adományozási űrlapon az LMBTQ családokra való tekintettel.

A vérhiány már sok sebészeti beavatkozás késését is okozza, az MDA szerint jelenleg mintegy 2000 véradag hiányzik.

A Ynet hírportál szerint sok vallási vezetőnek okoz dilemmát, hogy az életmentés kötelezettsége a fontosabb vagy az, hogy tiltakozzanak ,,az LMBTQ” és a ,,tudatmódosító politikák” ellen. Többen addig nem hajlandók vért adni, amíg az űrlapot vissza nem változtatják a korábbi verziójára, írja az ujkelet.live.

A kép illusztráció

„Nem tudok olyan világban élni, ahol minden módon eltörlik az anya és apa megjelöléseket” – mondta Slomo Aviner, a Vallásos Cionizmus egyik vezető rabbija a Ynetnek adott interjújában. ,,Ez elképzelhetetlen, ha az emberek a sokszínűséget szeretnék előmozdítani a családban, más utat kell találniuk.”

Arra a kérdésre, hogy az mennyiben igazolja tetteiket, hogy az embereket nem műtik meg vagy nem kapnak vért, amikor szükségük van rá, a rabbi azt válaszolta: ,,Kérdezze meg az MDA-t, hogy miért csinálnak ilyen dolgokat, miközben veszélyeztetik az embereket, nekik felelősségük van. Másodszor, adhatunk vért közvetlenül a kórházaknak is, és nem muszáj az MDA-n keresztül.”

Másrészt viszont a Tzohar egyik vezetője, Rafi Feuerstein rabbi úgy véli, hogy a tiltakozásnak vannak határai, és ,,ebben az esetben átléptek egy határt” – mondta.

,,Ez hihetetlen, nincs fontosabb az emberi életnél, mi van, ha valakinek vérre lenne szüksége a műtéthez? Már nincsenek határok? – kérdezte.

Feuerstein rabbi továbbá megjegyezte, hogy ő sem ért egyet az új megjelölésekkel, szerinte párbeszédet kellene folytatni az űrlapok megváltoztatásáról az LMBTQ közösséggel együtt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp