Normaként állítja be az LMBTQ-ellenességet egy budapesti bírósági ítélet

Nem probléma a homoszexuálisokat pedofilokhoz hasonlítani a bíróság szerint. Sokan úgy vélik, a bírósági döntés része annak a kampánynak, amelyet Orbán Viktor kormánya jelenleg szít az LMBTQ-közösségek ellen, hogy ezzel is maga mellé állítsa az embereket az áprilisi 3-i választások előtt.
A Fővárosi Ítélőtábla úgy döntött az egyik kormánypárti lapban megjelent cikkel kapcsolatban, hogy az nem sértette meg a Labrisz Leszbikus Egyesület jó hírnevét, amikor a szövetséget pedofilokhoz hasonlította, írja az EUobserver. A bíróság ítélete indoklásában, Orbánnak a homoszexualitást és a pedofíliát összekapcsoló megjegyzéseire hivatkozott.

A Labrisz két évvel ezelőtt kiadója volt a Meseország Mindenkié című mesegyűjteménynek, amelyet változatos és LMBTQ-karakterekkel színesítettek, ami a kormány és a szélsőjobboldali csoportok ellenreakcióját váltotta ki. Orbán Viktor kormánya jelenleg is LMBTQ-ellenes hangulatot szít az országban, hogy ezzel is maga mellé állítsa az embereket az áprilisi 3-i választások előtt, amely napon népszavazást is tartanak erről a kérdéskörről, amelyet széles körben az LMBTI-jogok megkérdőjelezésének tekintenek.

Orbánnak a homoszexualitást és a pedofíliát összekapcsoló megjegyzéseivel kapcsolataban a bíróság arra hivatkozott, hogy a vitatott cikk erre az elméletre csak tudományos bizonyítékot szolgáltat.

Novemberben egy alsóbb fokú bíróság ezzel ellentétes döntést hozott, és a cikket “súlyosan sértőnek, indokolatlanul sértőnek, pusztítónak, megalapozatlannak” minősítette – tette hozzá a Helsinki Bizottság.

Ám kedden a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte ezt a novemberi döntést.

A fellebbviteli bíróság ehelyett megállapította, hogy a kormánypárti Magyar Nemzetben megjelent cikk nem csorbította a Labrisz Leszbikus Egyesüle hírnevét, amikor “pedofil szervezethez” hasonlította.

“Magyarország türelmes, toleráns ország a homoszexualitást illetően. De van egy vörös vonal, amit nem lehet átlépni, és így foglalnám össze a véleményemet: Hagyjátok békén a gyerekeinket” – mondta Orbán egy rövid rádióinterjúban a könyv megjelenése után.

Az Orbán vezette Fidesz által uralt magyar parlament betiltotta a nemek jogi elismerését, és gyakorlatilag lehetetlenné tette a meleg párok örökbefogadását.

A parlament tavaly júniusban fogadta el azt a törvényt, amely megtiltja a homoszexualitást és a nemek közötti változást népszerűsítő anyagok használatát az iskolákban. A kormány óriásplakátjain a következő kérdés állt: “Attól tart, hogy gyermeke szexuális propagandának lesz kitéve?”

Az EU Alapjogi Ügynökségének 2020-as felmérése szerint az LMBTI magyarok 81 százaléka gondolta úgy, hogy a politikusok és politikai pártok negatív hozzáállása és beszédmódja a fő oka a közösségükkel szembeni előítéletek, intolerancia vagy erőszak növekedésének az országban.

Úgy tűnik, ez még rosszabb lesz.

A közelgő népszavazáson azt kérdezik majd a magyaroktól, hogy támogatják-e a szexuális irányultsággal foglalkozó műhelyfoglalkozások megtartását az iskolákban szülői beleegyezés nélkül, és szerintük kell-e „támogatni” a nemváltást a gyerekek körében.

“A magyar bírósági döntés ismét azt mutatja, hogy az LGBTI-ellenes gyűlöletbeszéd veszélyei valósak” – mondta az EUobservernek Katrin Hugendubel, az ILGA Europe LMBTI kampánycsoport érdekvédelmi igazgatója. “A magyar miniszterelnök évek óta bűnbaknak tette meg az LMBT-közösségeket, és ez az elmúlt hónapokban egyre erősödött, ami aztán az LMBT-ellenes törvényről szóló április 3-i népszavazásig vezet” – tette hozzá.

„De nem csak Magyarországról van szó” – mutatott rá Hugendubel.

“A politikusok, vallási vezetők és a média, de bizonyos esetekben az egészségügyi szakemberek és a rendőrség gyűlöletbeszéde is súlyos probléma EU-szerte. Ez erőszakot és gyűlöletbeszédet szít mások között is” – mondta Hugendubel.

Hugendubel elmondta, hogy a közelmúltban történtek LGBTI-fób gyilkosságok például Spanyolországban és Belgiumban, annak ellenére, hogy előkelő helyen szerepeltek az LMBTI-emberek életére pozitív hatást gyakorló törvények és politikák tekintetében.

Hugendubel elmondta, hogy a tavaly júniusi magyar LMBTI-ellenes törvényt több uniós ország bírálta, és az EU Bizottsága szerint megszegték az uniós jogot.

Csalódott volt azonban, hogy nem látott több kritikát Magyarországgal szemben más uniós tagállamok részéről.

“Románia és Lengyelország a [magyar] törvény lemásolását tervezi, és Szlovákiában is benyújtottak hasonló törvényeket” – mondta.
“Jelentősen megnőtt az a tendencia, hogy a politikusok verbálisan támadják az LMBTI-ket” – tette hozzá, megemlítve az EU-tagországokat Bulgáriát, Csehországot, Észtországot, Finnországot, Magyarországot, Olaszországot, Lettországot, Lengyelországot és Szlovákiát.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp