Netanjahu fiát is Pegasus kémprogrammal figyelhette meg az izraeli rendőrség

Az izraeli rendőrség tömegesen figyelt meg embereket és gyűjtött róluk információkat az okostelefonokra törvénytelen módon telepített Pegasus kémprogrammal.

Az izraeli Kalkaliszt cikke szerint a rendőrség megfigyelt etióp zsidók és a mozgássérültek jogaiért küzdő civil tüntetőket, újságírókat, helyhatósági vezetőket, magas rangú minisztériumi tisztviselőket, üzletembereket. A volt miniszterelnök tanácsadóinak, valamint fiának, Avner Netanjahunak az okostelefonjára is telepítették a kémprogramot. Továbbá a törvénytelen telepek felszámolása előtt kémprogramot telepítettek a ciszjordániai telepesek készülékeire is.

Avner Netanjahu

A rendőrségen „technológia és adatorientált rendészeti tevékenység” címen tartották számon az Ajelet Saked belügyminiszter hétfő reggeli nyilatkozata szerint „földindulást” jelentő tömeges kémszoftver-használatot.

A rendőri vezetők és a körzeti parancsnokok azzal érveltek, hogy korai tájékoztatásra van szükségük a tervezés érdekében, hogy meg tudják akadályozni például a nagyobb kereszteződések lezárását csúcsforgalomban, vagy a tüntetések erőszakossá válását. De felhasználták a kémprogramot korrupciós, fehérgalléros bűncselekmények vagy értékpapírral elkövetett csalások elleni nyomozásoknál, magas rangú köztisztviselők megfigyelésére, ha sajtónak kiszivárogtatásokkal vádoltak valakit, vagy titkosszolgálati adathalászatra gyanakodtak.

Omer Barlev, a rendőrséget felügyelő izraeli belbiztonsági miniszter kormányzati vizsgálóbizottság felállítását ígérte, mert az izraeli rendőrség tömegesen figyelt meg embereket és gyűjtött róluk információkat okostelefonokra törvénytelen módon telepített kémprogrammal.

Izraelben is bevetették a Pegasus kémszoftvert – Kibic Magazin

Benjamin Netanjahu ellenfeleit figyeltették meg vele. Megfigyelte az izraeli rendőrség az NSO Group kémprogramjával 2020-ban a Benjamin Netanjahu akkori kormányfő elleni tüntetések szervezőit – számolt be a The Guardian kedden. A lap az izraeli Calcalist nevű újságra hivatkozva hozzátette, hogy a tüntetések szervezőin kívül megfigyelték a korrupciógyanús polgármestereket, valamint más gyanúsnak vélt embereket is.

Barlev hangsúlyozta, hogy a bizottság mélyrehatóan feltárja majd az állampolgári jogok és a magánélet sérelmét a kérdéses időszakban. Kiemelte, hogy az esetleges törvénysértések nem az ő, hanem elődei, korábbi kormányok idején történtek.

„Ha igazak, akkor nagyon súlyosak a vádak”

– nyilatkozta Naftali Bennett miniszterelnök hétfő reggel. „Ez, és más hasonló eszközök nagyon fontosak a terrorizmus, és a bűnözés elleni küzdelemben, de nem céljuk a széleskörű adathalászat izraeli állampolgárokról, közéleti személyiségekről, s ezért meg kell értenünk, hogy pontosan mi is történt” – mondta a kormányfő.

Hétfőn Jichák Hercog államelnök, Jakov Sabtaj rendőrfőkapitány, és számos politikus és miniszter – a közbizalom visszaszerzése érdekében – állami vizsgálóbizottság életre hívását követelte.

Holokauszt túlélő leszármazottja volt az egyik újságíró, akit megfigyeltek az izraeli kémszoftverrel – Kibic Magazin

Panyi Szabolcs oknyomozó újságíró, a Direkt36 munkatársa, és az Index korábbi politika rovatának szerkesztője elmondta, hogy nehezen élte meg, hogy épp egy izraeli kémfegyverrel figyelték meg, amelynek használatát az izraeli védelmi minisztériumnak is jóvá kellett hagynia. Panyi Szabolcs volt az egyik újságíró, amelyet a Pegasus nevű kémszoftverrel megfigyeltek, derült ki a telex.hu cikkéből.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp