Közel félmillió új fával hűtené Izrael a városait

Sokkal több fát ültetnének, hogy csökkenjen a hőmérséklet és az éghajlatváltozás negatív hatásait. Ezen kívül a faültetéssel az egészségesebb életmódra is felhívják a figyelmet.

Mindenki tudja, aki valaha próbált végigmenni Izrael forró utcáin a rekkenő nyári hőség idején, hogy nem egyszerű megúszni a sétát napszúrás nélkül. Most viszont egy új terv készül annak érdekében, hogy ez megváltozzon.

A kormány ugyanis elfogadta azt a nemzeti tervet, amely szerint a következő két évtizedben mintegy 450 000 fát ültetnének el az izraeli városok utcáin a klímaváltozás elleni küzdelem és az utcák lehűtése érdekében.

A fákat csaknem 3200 km hosszan ültetik el 100 helyi önkormányzat területén, így 2040-re várhatóan a legforgalmasabb gyalogos járdák 70%-a árnyékos lesz, írja az Israel Hayom.

“Izrael kormánya az egyik legfontosabb feladatának tekinti a klímaválság megállítását, és ehhez nagymértékben járulnak hozzá a városi faültetések ” – közölte honlapján a Környezetvédelmi Minisztérium.

“Ez a hatalmas telepítési művelet javítja az emberek hőérzetét a városi terekben, elősegíti a gyaloglást és az egészségesebb életmódot, jelentősen csökkenti a hőszigeteket, és hozzájárul a klímaváltozás és a városi szennyezés egyéb negatív következményeinek mérsékléséhez.”

A tervek szerint feltérképezik a meglévő faárnyék-lefedettséget, forrást teremtenek a városi erdőgazdálkodási beruházásokhoz, valamint aktualizálják a zöldépítési szabványokat az új fák ültetéséhez és a meglévők megőrzésére – tette hozzá a tárca.

Az illetékes minisztériumok több évre szóló, 700 millió dolláros programot dolgoznak ki, amelyet a 2023-2024-es költségvetési tárgyalások részeként bocsátanak a kormány elé.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp