Kiakadt a kormány a saját maga által finanszírozott antiszemitizmus-kutatás eredményein

Nem hiszik el, hogy a magyarok a top 3-ban vannak antiszemita előítéletesség terén Európában.

Novemberben egy nemzetközi összehasonlító-kutatás arra jutott, hogy Magyarországon továbbra is relatíve erősek az antiszemita előítéletek: a magyarok 24 százaléka masszívan, további 18 százaléka pedig mérsékelten antiszemita. Ezzel benne vagyunk a top3-ban Európában: csak a görögök és lengyelek állnak nálunk is rosszabbul.

Annak ellenére, hogy ezek a számok nem sokkal rosszabbak, mint a korábban mért eredmények, Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség egyházügyi kapcsolatokban illetékes helyettes államtitkára azzal kritizálta a kutatást vezető Kovács András Szécheny-díjas szociológust, hogy

„ez a közvélemény-kutatás, a mi álláspontunk szerint nem tükrözi a valóságot.”

Szalay-Bobrovniczky szerint Magyarország nem tartozik a leginkább antiszemita országok közé, hiszen itt biztonságosan élhetik az életüket, és „nem tisztázott, hogy a Tett és Védelem Alapítvány milyen megfontolásból rendelt meg egy ehhez hasonló, egyértelműen tendenciózus közvélemény-kutatást, de lévén, hogy az általam amúgy tisztelt Kovács András a CEU professzora, így nem is várhattunk objektív eredményeket”, mondta a Szombatnak adott interjúban.

Szalay-Bobrovniczky Vince

Ami érdekes, hogy a 16 országban lefolytatott kutatás közvetetten a magyar kormány pénzelte, méghozzá a közpénzből életre hívott és működtetett – Tett és Védelem Alapítványon (TEV) – keresztül.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséghez (EMIH) szorosan kötődő alapítvány tíz éve kutatja az antiszemitizmust a kontinensen; a nyomaiban 2018-ban megalakult Tett és Védelem Liga évi 500 millió forintos állami támogatásból működik, és több ütemben kapott további forrásokat a kutatások finanszírozásához, írja a Telex.hu.

Kovács úgy reagált a Telexnek: aggasztó, hogy az államapparátus magas szintjén mennyire súlyos szövegértelmezési nehézségekkel küzdenek egyesek. A kutató elismételte, hogy az előítéletesség nem feltétlenül vezet agresszióhoz, és kifejezte meglepettségét, hogy a mostani eredmények ilyen újdonsággal hatnak kormánykörökben, hiszen a mérési adatok alig változtak az elmúlt évtizedben: Magyarország több nemzetközi összehasonlító vizsgálat eredményei alapján is ugyanott állt az előítéletesség-skálán.

Kapcsolódó cikkünk:

Magyarország a top 3 legantiszemitább ország között Európában – Kibic Magazin

Sokszor halljuk, a migráció miatt Nyugat-Európát a zsidók már egyre kevésbé érzik biztonságosnak. Ettől még azonban az antiszemitizmus az EU keleti tagországaiban erősebb, méghozzá jócskán a TEV 16 országra kiterjedő nemzetközi kutatása szerint. A magyar társadalom közel fele nem igazán szereti a zsidókat, 16 európai ország közül nálunk a harmadik legnagyobb az antiszemitizmus egy friss nemzetközi kutatás szerint.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp