A Nobel-díjas zsidó tudósnő, akit az apja eltanácsolt az egyetemtől

Rita Levi-Montalcinit Nobel-díjas neurobiológus a holokauszt idején a szobájában rendezett be laboratóriumot, hogy folytatni tudja kísérleteit.

  • 20 évesen egyetemre ment dacolva az apjával, aki azt mondta, a nőknek nem kellene tanulniuk
  • 1938-ban elvesztette a munkáját kutatási asszisztensként, mert olasz zsidó volt
  • Ennek ellenére folytatta a kutatásait a szobájában berendezett laborban
  • 1943-ban Németország elfoglalta Olaszországot, emiatt menekülnie Kellett és a fold alatt bujkálnia
  • Orvosként dolgozott egy menekültek számára létrehozott kórházban, amikor a szövetségesek felszabadították Olaszországot.
  • Miután Amerikába utazott, felfedezte az idegsejtek növekedési képességét, amely nagy mértékben megújította az orvostudomány ismereteit a sejtekről, és hozzájárult számos gyógyászati fejlesztéshez
  • A kutatásait Nobel-díjjal jutalmazták
  • Az 1970-es években nyugdíjba ment, de még több mint 100 éves koráig dolgozott tudósként és politikusként egyaránt

Rita Levi-Montalcini Nobel-díjas neurobiológus 1909-ben született olasz-zsidó családban Torinóban. Levi-Montalcini az orvosi egyetemre járt és ezek az évei egybeestek az olaszországi fasizmus térnyerésével és az antiszemita törvények bevezetésével. Emiatt nem tudott megfelelő munkát találni. A családja ennek ellenére úgy döntött, hogy az országban maradnak, még akkor is, amikor kitört a második világháború. Levi-Montalcini laboratóriumot épített a hálószobájában, hogy folytathassa kutatómunkáját. Ebben a rögtönzött laboratóriumban kezdte el tanulmányozni a csirkeembriók fejlődését, azt a kutatást, amely megalapozta későbbi Nobel-díjas munkáját a sejtnövekedés szabályozásának mechanizmusáról, írja az A Mighty Girl nevű Facebook oldal.

Az 1943-as olaszországi náci invázió után Levi-Montalcinit és családját a föld alá kényszerítették. Firenzébe költöztek, ahol a város felszabadítása után orvosként dolgozott a szövetségesek katonai táboraiban. A háború után, 1946-ban, több mint húsz évre az Egyesült Államokba költözött, hogy a St. Louis-i Washington Egyetemen végezzen kutatásokat. Ott fedezte fel az idegnövekedési faktort, egy fehérjét, amely szabályozza a sejtek növekedését; ez a felfedezés kulcsfontosságú volt a daganatnövekedés jobb megértéséhez.

A Nobel-bizottság úgy jellemezte Stanley Cohennel végzett áttörő kutatását, mint „a lenyűgöző példáját annak, hogyan tud egy képzett megfigyelő koncepciót létrehozni a látszólagos káoszból”. Mindketten megkapták az 1986-os orvosi Nobel-díjat. Dr. Levi-Montalcini 2012-ben, 103 éves korában hunyt el.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp