A gázkamrák közelében kerültek elő a Smá Jiszraél feliratú medálok

A három medál a sobibóri haláltáborban végzett feltáró munkák során került elő. Valószínűleg az ott meggyilkolt zsidóké voltak.

A lengyelországi Sobiborban fedeztek fel régészek három medált a náci haláltábor gázkamrájának közelében. A szakemberek szerint a medálok a holokauszt idején meggyilkolt zsidóké lehettek. Két medált annak a helynek a közelében találtak, ahol levetkőztették a gázkamrába küldött áldozatokat, a harmadikra a haláltáborhoz közeli tömegsírban bukkantak rá, írja a Qubit.

A medálokat 10 évnyi ásatási munkálatok során találták meg, és bár a medálok eltérőek, mindegyiken a Tízparancsolat kőtábláit tartó Mózes képel látható az egyik oldalon, illetve a Smá Jiszraél kezdetű ima a másikon. A medálokra az ima szavait kézzel írták rá.

A kutatók annyit kiderítettek, hogy mindhárom medál más helyről származik: az egyik a mai Ukrajna területéről, Lembergből (Lviv), a másik Lengyelországból, a harmadik pedig az akkori Csehszlovákiából. A sobibóri ásatásokat vezető Jorám Haimi elképzelhetőnek tatja, hogy a kelet-európai zsidók köreiben a medálok viselése egyféle helyi tradíció lehetett, de azt nem tudja, hogy ennek mi lehet a szokásnak mi lehetett az eredete.

Az Izraeli Régészeti Hatóság munkatársa szerint lehetséges, hogy a helyi zsidó közösségekben vagy a zsinagógákban osztogatták őket, vagy egyéni megrendelésre készültek. „A medálok kutatása továbbra is zajlik, és mindenkit arra biztatnánk, hogy ha tudnak, osszanak meg velünk további részleteket” – mondta Haimi.

A sobibóri megsemmisítő tábort 1942 májusától 1943 végéig működtették a nácik Kelet-Lengyelországban. A haláltáborban ez idő alatt közel 250 ezer embert gyilkoltak meg, többségükben lengyel zsidókat.

Anne Frank medáljának hasonmását találták meg a sobibori haláltáborban – Kibic Magazin

Régészek Anne Frank medáljának hasonmására bukkantak Sobiborban, a második világháború egyik legkegyetlenebb haláltáborában folytatott ásatásokon. A sobibori láger területén 2007 óta kutatnak izraeli és lengyel régészek, akik már megtalálták az egykori gázkamrákat és a túlélők leírásában szereplő több épületet is. A medálon héberül „mazl tov”, vagyis sok szerencsét felirat, az 1929.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp