Nagyon élővé teszi a házat, hogy minden második héten itt imádkozik egy közösség

Minden második sábbátkor zsinagógává változik az Izraeli Kulturális Intézet, ahol otthont talált Darvas István rabbi független közössége. Az együttműködés azonban jóval túlmutat azon, hogy az intézmény helyet biztosít a T12 elnevezésű közösségnek.

„Már nagyon jó állapotban van a féléves programunk”

– mondja Ledniczky Lívia, az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) programigazgatója miközben egy határidőnaplót lapozgatva vázolni kezdi Darvas István rabbinak az elkövetkezendő hónapok eseményeit. A programigazgató és a rabbi éppen annak a Teva teremnek a színpadán ült össze egyeztetni, amely minden második pénteken otthont ad Darvas nemrég létrejött, T12 elnevezésű közösségének. A mostani egyeztetés célja az, hogy áttekintsék, az IKI-be költözött vallási közösség miként tudna kapcsolódni az intézmény tervezett programjaihoz.

Darvas István rabbi és Ledniczky Lívia áttekinti az IKI féléves programját (Fotó: Kibic)

T, mint törzs

Darvas Istvánnak régi álma vált valóra azzal, hogy kipróbálhatta magát egy független közösség vezetőjeként. A T12 közösség nevében a T betű magyarul és angolul is a törzs, illetve tribe szavakra utal, amely egyfajta zsidóság olvasatot, sokszínűséget és egységet kíván megjeleníteni – magyarázza a rabbi. Azt jelképezi, hogy olyan közösségként működnek, ahol a vallási élet különböző palettáiról érkező emberek is otthon érezhetik magukat. A 12-es szám pedig egyszerűen a tizenkét törzset jelenti.

Bár a januári események az IKI-ben még kisebbek voltak vagy az online térbe szorultak, a február már izgalmasabbnak ígérkezik. Ebben a hónapban az izraeli városok közül Sderot mutatkozik be és etióp kávé ceremónián is részt vehetnek a látogatók. Február 21-27 között pedig egy jiddis tematikájú hetet terveznek többek között az Osztrák Kulturális Fórummal, a Gólem Színházzal és a Zsidó Múzeum és Levéltárral közösen, amely keretében a kortárs jiddis kultúrát mutatnák be.

Mindezt koncertekkel, workshopokkal, gasztronómiai programokkal fűszerezve, de terveznek programot a népszerű Shtisel című izraeli sorozatról és kortárs jiddis műfordításról is, valamint a Héber Nyelvi Központ külön kurzussal készül erre a hétre. A jiddis kulturális hét keretében lehet találkozni az izraeli jiddis nyelvű ortodox közösséggel, a tel-avivi buszpályaudvaron működő Young Yiddish projekttel, de a Bar Ilan egyetem egyik tanárának előadása is meghallgatható lesz a 18. századi közel-keleti jiddisről.

Megemlékezés a holokauszt emléknap alkalmából az IKI épületének homlokzatán (Fotó: Izraeli Kulturális Intézet)

Ha a jiddis nyelv körül forgó hét eseményei még nem is a legalkalmasabbak arra, hogy Darvas rabbi közössége saját programmal becsatlakozzon, a márciusi purim már annál inkább tűnik megfelelőnek. Az ünnepre szeretnének egy nagyobb bulit szervezni, de mindez nagyban függ még a járványhelyzettől is.

Ebben a félévben tovább épülnek az IKI rendszeres programjai. Folytatódnak az izraeli etnikumokat bemutató estek, de emellett minden hónapban egy-egy izraeli várossal is megismerkedhetnek az érdeklődők. Folytatódik az IKI Talks sorozat is érdekes izraeli történetekkel, közéleti személyekkel, aktuális témákkal, de a kiállítótérben is több izgalmas kiállítás is várja a látogatókat.

Nyár végi indulás

Augusztus óta viszont zsinagógaként is működik az intézmény, azon belül is a Teva terem, ahol a ünnepeken és minden második péntek estén, illetve szombaton összejönnek imádkozni a T12 tagjai. A teremben ilyenkor megfordítják a székeket, a kántor és a rabbi egy egyszerű pulpitust használnak, a Tóra olvasásához pedig összetolnak néhány asztalt. „Szerencsére még bírja a derekam” – jegyzi meg nevetve Darvas István.

A 2021-es év első felében a közösség még online működött, nyár elején tűnt úgy, hogy elkezdhetik a közösségi életet. „Csak abban voltam biztos, hogy nyár végén kezdeni akarok” – mondja a rabbi. Akkortájt beszélt valamilyen apropóból Ledniczky Líviával, aki abban az időben kezdett az IKI-ben dolgozni, a beszélgetés hamarosan arra terelődött, mi lenne, ha az új közösség az intézmény épületében kezdené el működését. Így történt, hogy augusztus 27-én a T12 közösség az IKI-ben megtartotta első közösségi eseményét. Az őszi ünnepeket még csak zártabb körben töltötte itt a közösség, de azóta ünnepeltek itt már bat micvát és kéthetente szombatfogadást és szombat reggeli imát tartanak, amihez bárki csatlakozhat.

Fotó: Kibic

Ledniczky Lívia programigazgatóként szeretett volna bemutatni az IKI-ben olyan közösségeket, amelyek Izraelben léteznek, de Magyarországon nincsen rájuk példa. Darvas István hívása után azonban már nem kellett sokat gondolkoznia ezen, hiszen már az első napon megbeszélték, hogy a T12 közösség lesz helyben a vallásos szekció. Így az IKI program naptárában is szerepelnek a T12 alkalmai, és a plakátokon is helyet kapnak.

Közben már az áprilishoz érkezünk az IKI-s programok sorolásában, ebben a hónapban lesz peszah, és az ehhez kapcsolódó események, amelyeket izraeliek szerveznek majd, illetve egy szefárd hetet is tartanának az intézményben. Erre hívnák el Liraz Charhi izraeli énekesnőt, aki a Budapest Ritmo rendezvény keretében április 9-én fellép Budapesten. Áprilisban lenne még program, amely az izraeli biztonságpolitika kérdését járná közül. Májusban pedig ismét a Szent István parkban ünnepelné az IKI a jom háácmáutot, Izrael Állam függetlenségi napját. Ide többek között Herzl szakállnövesztő versenyre várják majd az erős arcszőrzettel rendelkezőket.

Hogy a T12 közösségből ki vállalkozik majd egy tetemes méretű szakáll megnövesztésére, azt nem tudni előre, annyi azonban bizonyos, hogy a közösség folyamatosan növekszik. Egy átlagos péntek este 30-40 fő között látogatják a közösséget, szombat délelőtt 17 és 25 fő közötti a létszám, a nagyünnepeken pedig 70-80-an vettek részt a T12 eseményein.

A lehető legtöbbet tanítani

A közösségépítés szempontjából most a főhangsúly azon van, hogy a már meglévő tagok minél szélesebb körű ismeretek szerezzenek meg a zsidóságról, ezért sokat tanulnak együtt. Darvas szerint a mostani egy olyan időszak, amikor sok minden változik a hagyományos zsidó közösségeken belül és a hagyományhoz fűződő viszonyban. „Egy nagyon izgalmas kísérletben vagyunk, hogy végső soron milyen gyakorlat felé megy majd el az, amit most neológiának neveznek” – mondja a rabbi.

Fotó: Kibic

A neológ gyakorlat a kritériumai ugyanis ma egyáltalán nincsenek meghatározva, de Darvas Istvánnak nem is az a célja, hogy ezt meghatározza, nem szeretne egy erre vonatkozó szabályrendszert lefektetni. Arra kíváncsi, hogy ez a fogalom meddig és hogyan bővíthető. A rabbi ezért felméri a közösségbe járók igényeit, és megpróbál minél többet tanítani, mivel úgy véli, egy zsidó közösség csak a speciális zsidó műveltségére építve fogalmazhat meg reális célokat.

„A kis közösségekben könnyebben megvalósítható, hogy a véleményszabadság ne kizárólag a világban zajló változásokat, illetve a véleményt közlő személyiségét és/vagy pillanatnyi lelki állapotát tükrözze, hanem a megszerzett és folyamatosan bővíthető ismereteknek legyen elsődleges szerepe”

– hangsúlyozza Darvas István. Nem az a cél tehát, hogy több ezren csatlakozzanak, hanem az, hogy aki csatlakozik, az szellemileg és lelkileg is profitálni tudjon a közösségből.

„Nagyon élővé teszi a házat az, hogy minden második héten itt imádkozik egy közösség” – érvel Ledniczky Lívia amellett, miért jó az IKI-nek, hogy egy vallási közösség is működik a falai között. Sokszor előfordul, hogy a három emeleten három különböző program zajlik, a T12-es közösségbe érkező gyerekek például fel tudnak menni a Somer péntek esti programjára, ha esetleg megunnák a téblábolást a zsinagógában. A programigazgató szerint a T12-ben egyébként is nagyon jól fogadják a gyerekeket, akik nem ijednek meg a rabbitól, és még a tóraolvasás alatt sem jelent problémát, ha a kisebbek közelről figyelik az eseményeket. „Így nőnek bele a gyerekek a közösségi életbe, hogy jól érzik magukat a zsinagóga térben is.”

Nem egy szokványos zsinagóga tér

Az IKI Teva terme viszont egyáltalán nem nevezhető egy szokványos zsinagógának, de Ledniczky Lívia szerint ezzel nincs semmi baj, sőt, a mai modern zsinagógaterek pont úgy vannak tervezve, hogy sokféle alkalmazási lehetőséget magukba foglaljanak. „Ez már nem egy kötött helyszín, és jó látni, amikor pénteken megfordulnak a székek, és funkciót vált a tér” – mondja az IKI programigazgatója.

Darvas István amikor egy saját ingatlant keresett, akkor is már a többfunkciós használat volt a cél. Ha kell, akkor zsinagóga, de lehet egyben egy galéria, vagy éppen egy játszóház. „Nagyon szeretem azokat régi zsinagógákat, ahol még van élet, és vannak padok is benne, de ez nem tűnik a jövőben egy járható útnak” – véli a rabbi. „A jövő azoké a tereké, amelyek arra is alkalmasak, hogy zsinagógák is legyenek” – teszi hozzá. Ebből a szempontból az IKI pont megfelelő, minden adott, amire egy zsidó közösségnek szüksége van: a többfunkciós terek, van egy kis kert, konyha és biztonsági őr.

A vallási közösség és az IKI kulturális funkciójának keveredésének eddig mindkét fél csak az előnyeit tapasztalta. A közösség tagjai megszerették és otthonosan mozognak már az IKI-ben. A kiállítótérben ahol a kiddusokat szokták tartani, rendszeresen változik a kiállítási anyag. Az egyik kiállítás megnyitót éppen pénteken tartották, így ima után a T12 és az IKI vendégei együtt ettek egy közel-keleti vacsorát és hallgathatták meg a programigazgató beszédét.

Kéthetente megfordulnak a székek, és funkciót vált a tér (Fotó: Kibic)

Ledniczky Lívia szerint azonban nem csak ebben van együttműködés, a mostanihoz hasonlóan, rendszeresen egyeztetnek a programokról, illetve a formálódó ötletekről, a T12-ben felmerülő igényekről, de akár vallásjogi kérdésekben is kikéri a programigazgató a rabbi véleményét.

„Bár új az intézet életében, hogy egy vallási közösségnek adjon helyet, lényegét tekintve nem idegen számunkra a helyzet. Az IKI több szervezetnek is otthona, ezek sora bővült most a T12-vel”

– foglalja össze Lívia.

Az majd idővel kiderül, hogy ez egy átmeneti helyszín vagy hosszútávon is itt fog maradni a közösség, annyi viszont bizonyos, hogy legközelebb február 4-én pénteken, illetve 5-én szombaton tart a T12 közösség Darvas István rabbi vezetésével szombatfogadást és szombat reggeli imát az Izraeli Kulturális Intézetben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp