25 év után lett ismét kántora Pécsnek

Az OR-ZSÉ-n frissen végzett Heindl Péter legutóbb már a pécsi zsidó közösség saját kántoraként vett részt a péntek esti istentiszteleten.

„Sábesz előtt kaptuk a hírt, hogy Heindl Péter, közösségünk kántorjelöltje sikeres államvizsgát tett az OR-ZSE kántor szakán, így Pécsnek 25 év után újra van zsidó kántora”

– olvasható a Pécsi Zsidó Hitközség Facebook-oldalán található bejegyzésben.

 

A Szabad Pécs a hírrel kapcsolatban megkereste Heindl Pétert, aki elmondta, hogy az előző pécsi kántor Tímár Károly volt. Ő 25 évvel ezelőtt Budapestre ment, ahol a Dohány utcai zsinagóga kántora lett. Heindl szerint azért nem volt eddig kántora a pécsi zsidó közösségnek, mert nagyon kevés képzett zsidó kántor van ma Magyarországon, aminek okát egyrészt a holokauszt pusztításában, másrészt a kommunista időszak alatti vallásgyakorlás visszaszorulásában kell keresni.

Az utóbbi hat évben Heindl Péter előimádkozó volt Pécsett, mivel más nem maradt, aki rendelkezett azzal a zenei tudással, ami ehhez minimálisan szükséges. Heindl viszont annak idején zenei általános iskolába járt.

A nagyobb ünnepekkor a pécsiek rendszeresen vendégkántort hívtak Budapestről, illetve az utolsó néhány évben Izraelből. Az elmúlt négy évben viszont, amióta beiratkozott az OR-ZSE kántor képzésére, egyre több alkalommal Heindl látta el a kántori teendőket.

Heindl a lapnak azt is elmondta, hogy most pénteken első alkalommal már államvizsgát tett zsidó kántorként előimádkozott a szombatfogadáson, illetve szombaton két istentiszteleten is.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp