Meztelen egerek és csúnya beszéd miatt tiltották be a díjnyertes holokauszt-képregény oktatását több amerikai iskolában

Egy Tennessee állambeli iskolai körzetben gondolták úgy, hogy a Pulitzer-díjas Maus képregény alkalmatlan középiskolások oktatására.

A világhírű képregény szerzője, Art Spiegelman érthetetlennek nevezte azt a döntést, miszerint a Maus a benne található káromkodások és meztelen ábrázolások miatt nem illik bele az iskolai tananyagba. Tennessee államban található McMinn megyei iskolai körzet vezetősége szerint viszont pontosan ez a helyzet.

Maus

A testület döntése hangsúlyozza, hogy a Maus nem a témája, tehát a holokauszt miatt került ki a tananyagból, hanem a helyenként benne található trágárságok, illetve a meztelen jelenetek miatt. Spiegelman önéletrajzi ihletésű képregénye a holokauszt áldozatait egerekként, a nácikat pedig macskaként ábrázolja. Az áldozatokat pedig a koncentrációs táborba érkezéskor vetkőztetik meztelenre a nácik.

A megyei iskolaszék gyűlésén részt vett egy volt történelemtanár is, aki amellett érvelt, hogy bár olvashatók csúnya szavak a képregényben, de Spiegelman így akarta közvetíteni a borzalmakat. A holokausztban pedig nincs semmi szép, monda, de nem sikerült ezzel meggyőznie az iskolai körzet vezetőit.

Az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma közleményben reagált az esetre, amiben azt írták, hogy a Maus kulcsfontosságú a diákok holokausztról való tájékoztatásában. „Az olyan művek, mint a Maus, arra ösztönözhetik a diákokat, hogy kritikusan gondolkodjanak a múltról” – írták közleményben, amelyet január 27-én, a holokauszt nemzetközi emléknapján adtak ki. (Telex)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp