Romlani fog az európai zsidók élete a közeljövőben az izraeliek többsége szerint

A zsidó válaszadók kétharmada úgy véli, az Izraellel szembeni kritika nem függ össze eredendően az antiszemitizmussal.

Az izraeliek 53%-a úgy gondolja, hogy az európai zsidók élete a közeljövőben rosszabbodni fog, 25%-uk pedig azt mondta, hogy a helyzet változatlan marad.

Minél idősebb volt a válaszadó – és minél vallásosabb zsidó –, annál pesszimistábban látta a helyzetet. Az arab válaszadók körében az volt a domináns vélekedés, hogy a zsidók helyzete Európában változatlan marad (52%), vagy még javul is (20%), írja az ujkelet.live.

Az 1000 izraeli felnőtt, zsidó és arab körében végzett felmérés szerint Franciaország a leginkább (a válaszadók 39%-a szerint) antiszemitának tartott európai ország. A sort Lengyelország (33%) és Németország (15%) követi. Németország áll az első helyen a haredi zsidó válaszadók között, Franciaország a vallásos és hagyomány tisztelő zsidók között, míg Lengyelország a világi zsidók között. Az araboknál Lengyelország és Németország sorrend.

A zsidó válaszadók harmada szerint az Izraellel szembeni kritika eredendően összefügg az antiszemitizmussal, a zsidó izraeliek többsége pedig úgy véli, néha van kapcsolat a kettő között.

Arra a kérdésre, hogy az EU politikáját az antiszemitizmus motiválja-e, a zsidók 27%-a válaszolt igennel, míg ugyanekkora arányú megkérdezett utasította el ezt az elképzelést, 40%-uk pedig úgy vélte, hogy bizonyos esetekben igen, míg másokban nem. Az arabok 53%-a elutasítja az uniós politikák és az antiszemitizmus közötti kapcsolatot.

A kutatást a Héber Egyetem végezte a nemzetközi holokauszt emléknap alkalmából.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp